Hlavní obsah

Kyjev se ubránil další noc. Při střelbě zemřel šestiletý chlapec

Kyjev
Aktualizováno

Situace v Kyjevě je poklidná, město je plně pod kontrolou ukrajinské armády. Metropolí v noci zněly výbuchy, nadále platí zákaz vycházení. Střelba zabila šestiletého chlapce. Ve Vasilkově po ruském náletu hoří skladiště ropy, hrozí ekologická katastrofa.

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjev pod palbouVideo: Twitter @nexta_tv

 
Článek

V neděli ráno se západně od centra ozvaly tři výbuchy. Nejprve jeden a po dvaceti minutách dva další.

Silná střelba v západní čtvrti ukrajinského hlavního města Kyjeva v sobotu večer zabila šestiletého chlapce a podle místní nemocnice zranila několik dalších lidí, informuje americká stanice CNN.

Serhij Černysuk, lékař z kyjevské nemocnice Ochmatdyt, uvedl, že mezi zraněnými jsou dva teenageři a tři dospělí.

V sobotu v šest ráno SEČ byla situace v Kyjevě klidná, hlavní město je plně pod kontrolou ukrajinské armády. „V noci došlo k několika střetům se sabotážními skupinami,“ uvedl první místopředseda kyjevské městské státní správy Mykola Povoroznyk.

Očekávají se nálety

„Rusko na nás udeří se vším, co má. Jedním z hlavních cílů bude Besarabský trh,“ napsala v sobotu v noci poslankyně Lesja Vasilenková.

Její slova se začala naplňovat krátce po půlnoci SEČ, kdy se nad hlavním městem ozvala exploze.

Londýn: Rusové mají na Ukrajině logistické problémy, někteří byli zajati

Zahraniční

Okolo třetí hodiny ranní informovala stanice CNN o další explozi, někde v jihozápadní části města.

Deník Kyiv Independent, který dění sleduje v podrobné online reportáži, napsal, že ruské jednotky střílely na úložiště radioaktivního odpadu. Budovu podle dostupných informací nezasáhly, nebezpečí by tak obyvatelům nemělo hrozit.

Výbuch skladiště ropy

Ve Vasilkově po ruském útoku hoří skladiště ropy, potvrdila tamní starostka Natalja Balasinovičová. Hrozí technogenní a ekologická katastrofa. O incidentu informuje i americká stanice CNN.

„Nepřítel chce zničit všechno kolem, ale nepodaří se mu to. Vydržte!“ vyzvala obyvatele starostka.

Reportér Novinek přímo z místa dopadu ruské rakety v Kyjevě

Válka na Ukrajině

Zvýšenou leteckou aktivitu nad Kyjevem nepřímo potvrdila i poslankyně Galina Treťjakovová, která na Twitteru uvedla, že se ukrajinské armádě podařilo nad hlavním městem sestřelit další dva letouny.

Hořící sklad ropy ve Vasilkově

V okolí Kyjeva se objevilo několik požárů i dým stoupající k nebi. V okolí města se také ozývají výbuchy.

Ukrajinská ambasáda v Praze zřídila účet na okamžitou pomoc pro obranu Ukrajiny určený pro následný nákup obranného materiálu.
číslo účtu: 304452700/0300

Bratr kyjevského starosty Vladimir Kličko v sobotu večer ve videu sdíleném na sociálních sítích varoval, že na Ukrajině hrozí humanitární katastrofa, a vyzval „celý svět, aby zastavil tuhle válku, kterou Rusko začalo“. „Není možné čekat..., musíte konat teď,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám