Hlavní obsah

Kyjev likviduje vlastní lid, tvrdí šéf Putinových bezpečnostních poradců

Šéf Bezpečnostní rady ruského prezidenta Nikolaj Patrušev obvinil vládu v Kyjevě z „likvidace vlastního lidu”. V rozhovoru, který odvysílala televizní stanice Rossija 24, zároveň zdůraznil, že ukrajinské vojenské tažení proti povstalcům na východě Ukrajiny musí skončit.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

K zastavení „trestné operace” vyzývá Moskva, včetně prezidenta Vladimira Putina, opakovaně. Kyjev na druhé straně prohlašuje, že akce, kterou označuje jako „protiteroristickou operaci”, potrvá do kapitulace proruských povstalců nebo do jejich úplné porážky.

Boje na východě Ukrajiny si vyžádaly zatím přesněji neurčené množství obětí, počet mrtvých ale jde jistě do stovek. Podle ruských tiskových agentur se střílelo i v noci na neděli a ráno ve Slavjansku a jeho okolí. Město v Doněcké oblasti prý ukrajinská armáda ostřelovala explozivní municí.

„To ukazuje agresivní záměry (prezidenta) Petra Porošenka vůči nám,” prohlásil podle agentury DPA jeden z povstaleckých vůdců Miroslav Ruděnko. „Nechce s námi hovořit diplomatickou řečí. To přirozeně ztíží mírové řešení,” dodal.

Porošenko v sobotu oficiálně převzal prezidentský úřad. Při inauguračním projevu mimo jiné řekl, že chce mír a hodlá na východ země ovládaný separatisty přijet s mírovým plánem. Vyzval ale současně povstalce, aby složili zbraně, a nabídl jim amnestii, pokud „nemají na rukou krev”. Pro ruské ozbrojence je Porošenko ochoten vytvořit volný koridor pro stažení do Ruska.

Povstalci mohou použít pozorovatele jako štít

Agentura Ukrinform napsala, že vzbouřenci v Doněcké oblasti budují další opěrný bod ve městě Snižne. Jsou vyzbrojeni velkorážnými kulomety a mají k dispozici i houfnici ráže 120 milimetrů. Kolem města budují zákopy a na střechách mají protiletadlové zbraně. Agentura rovněž tvrdí, že do Snižného přivezla nákladní auta 100 dalších lidí a že jde o řadové ruské vojáky.

Jeden z předáků povstalecké Doněcké lidové republiky Andrej Purgin podle agentury Ukrinform přiznal, že povstalci v Severodoněcku využívají zadržované pozorovatele OBSE jako štít proti akcím ukrajinské armády ve městě. Jde o jeden ze dvou týmů, které OBSE nyní podle ukrajinských médií pohřešuje. Jedna skupina, ve které je čtveřice pozorovatelů ze Švýcarska, Estonska, Turecka a Dánska, zmizela v Doněcké oblasti 26. května, druhý, rovněž čtyřčlenný tým, působící v Luhanské oblasti, je nezvěstný od 29. května.

Proruští rebelové na východě Ukrajiny kromě toho tvrdí, že zajali mnoho zahraničních žoldnéřů. Agentura Interfax-Ukrajina v sobotu s odvoláním na Ruděnka napsala, že jsou mezi nimi údajně i čeští občané. Tuto informaci ale doposud nikdo nepotvrdil. Český Úřad pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědka) sdělil, že v současné době nemá žádné informace, na základě kterých by mohl potvrdit zadržení českých občanů na východě Ukrajiny. Informace o údajně zadržených českých občanech nemají ani česká ministerstva zahraničí a obrany.

Ruská média věnují velkou pozornost zadržení dvojice pracovníků ruské televizní stanice Zvězda v pátek nedaleko Slavjanska. Zastavila je prý na svém kontrolním stanovišti ukrajinská Národní garda a po nějaké době si pro ně přiletěl armádní vrtulník. Od té doby o nich redakce nemá zprávy. Na webu televize se objevilo sdělení, že k propuštění novinářů vyzvala prezidenta Porošenka Mezinárodní federace novinářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám