Hlavní obsah

Kvůli běloruské elektrárně od Rosatomu trénovali v Litvě evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Obyvatelé litevského Vilniusu minulý týden simulovali evakuaci města v případě potenciální katastrofy v nedaleké běloruské jaderné elektrárně Astravec. V úterý o tom informovala litevská stanice LRT. Litva nepovažuje elektrárnu –⁠ vybudovanou ruskou státní společností Rosatom –⁠ za bezpečnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do cvičení se zapojilo asi 100 lidí z několika místních škol a podniků.

V případě havárie v Astraveci by byli obyvatelé Vilniusu okamžitě upozorněni pomocí sirén, televize, rádia a speciálních zpráv v telefonu.

Běloruská jaderná elektrárna se rozbila. Hned první den po slavnostním spuštění

Evropa

Při simulaci byla využita vůbec poprvé zbrusu nová aplikace, která by měla usnadnit nouzový přesun obyvatel. Město aplikaci otestovalo ve všech fázích cvičení, od odjezdu až po příjezd na místa, kde byli účastníci „dočasně ubytováni”.

„Jedná se o pilotní projekt, takže budeme samozřejmě muset provést některá zlepšení, která jsme během cvičení identifikovali,” uvedla poradkyně starosty Ieva Dirmaitėová. Policisté si aplikaci podle ní pochvalovali a brzy ji budou mít k dispozici i další města.

ČEZ doplnil dokumentaci, s Rosatomem se nepočítá

Ekonomika

Jaderná elektrárna Astravec se nachází asi 45 kilometrů od Vilniusu, hlavního města Litvy. Výstavba začala v roce 2012, oficiálně do provozu byl první blok elektrárny uveden letos v červnu.

Litva proti elektrárně dlouhodobě vystupuje, považuje ji za hrozbu pro svou národní bezpečnost, mimo jiné proto, že ji vybudovala ruská státní korporace Rosatom. Po spuštění zastavila Litva dovoz veškeré elektřiny z Běloruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám