Hlavní obsah

Kuřáci si od roku 2007 v rakouském baru nezapálí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakousko zakáže kouření v úřadech a ve veřejných budovách. Oznámila to ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Maria Rauch-Kallatová. Kuřáci si budou ale moci zapálit na místech, která jim zaměstnavatelé po dohodě s odbory vyčlení. Za porušení nařízení hrozí hříšníkům pokuta až 720 eur (asi 22,7 tis. Kč). Od ledna 2007 bude podle plánů nekuřácká i většina barů a restaurací.

Foto: KK Brno

Starší žáci Brna

Článek

Rakouské zákony již nyní zakazují kouření v místnostech a na pracovištích, a to v případě, že tam pobývají alespoň dva nekuřáci.

Zpřísnění legislativy úřady vysvětlují tím, že lidé odmítající tabák jsou často vůči svým kolegům závislým na nikotinu v nevýhodě. Ve snaze uniknout hádkám raději od svých výsad daných příslušným zákonem ustoupí.

"Nové opatření situaci nekuřáků výrazně zlepší," uvedla ministryně. Doplnila, že Rakousko zatím nepřipravuje plošný zákon zakazující okamžitě kouření v restauracích a barech.

Podle ní ale nechává legislativa prostor k "vytváření nekuřáckých míst". Do konce roku by měli majitelé pohostinských zařízeních s plochou větší než 75 metrů čtverečních vyčlenit 30% pro nekuřáky, do prosince 2005 již 60%, o rok později dokonce 90%. 

Nový zákon zpřísňuje i značení ploch, kde je konzumace nikotinu zapovězena. Cedule s grafickými značkami by se měly objevit na všech zastávkách vlaků, autobusů a univerzitách. Rauch-Kallatová dnes také oznámila, že její ministerstvo připravuje zákon na omezení reklamy propagující tabákové výrobky.

Zákaz kouření na všech veřejných prostranstvích, v barech a v restauracích zavedly tento rok Norsko a Irsko.

Anketa

Zakázali byste také v ČR zcela kouření v restauracích?
Ano
43,5 %
Ne
33,2 %
Je mi to jedno
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 398 čtenářů.

Reklama

Související články

Irské hospody už bez cigaretového kouře

Cigareta vykouřená v irské hospodě se od pondělí stává téměř trestným činem. Jako první země Evropské unie totiž Irsko zavádí absolutní zákaz kouření...

Výběr článků

Načítám