Hlavní obsah

Krvácivá horečka lassa je v Nigérii na vzestupu. Počet obětí vzrostl na 41

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákaze krvácivé horečky lassa podlehlo v Nigérii od začátku roku již 41 lidí, uvedlo Nigerijské středisko pro kontrolu epidemií (NCDC). Potvrdily se tak obavy úřadů, že bilance z předchozího týdne nebude definitivní. Ta hovořila o 24 mrtvých a 163 nakažených. Nemoc je tedy během několika dní na výrazném vzestupu, napsala ve středu agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotníci v Nigerii v ochranných oblecích (archivní foto)

Článek

NCDC ve své poslední zprávě z úterý informovalo o 258 potvrzených případech v 19 spolkových státech. Mezi nemocnými uvedlo i šest zdravotníků. Téměř 90 procent nedávných případů se vyskytlo ve třech jižních státech Edo, Ondo a Ebonyi.

Nová úmrtí však ohlásil i sever Nigérie. Země vyhlásila epidemii horečky lassa před rokem, byť nemoc se v zemi touto dobou vyskytuje každý rok. Loni si virus vyžádal 190 životů.

V Opavě razantně přibylo případů krvácivé horečky, může to souviset s hraboši

Domácí

Světová zdravotnická organizace (WHO) horečku lassa charakterizuje jako virovou infekci spadající do stejné skupiny virů jako marburg nebo ebola. Nákazu šíří hlodavci a většina lidí ji dostane po kontaktu s jejich výkaly, močí či krví. Prostřednictvím tělních tekutin je přenosná také z člověka na člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám