Hlavní obsah

Kritizujte vakcínu Pfizeru, nabízeli francouzským influencerům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik francouzských influencerů dostalo nabídku, aby za odměnu 2000 euro (50.800 Kč) kritizovali vakcínu proti covidu-19 od konsorcia Pfizer/BioNTech. S využitím zaslaných podkladů měli naopak vyzdvihovat přínos přípravku od firmy AstraZeneca. Několik influencerů tyto nabídky zveřejnilo a odsoudilo. O kauze dnes informovala francouzská média, podle kterých jako zadavatel vystupovala londýnská reklamní agentura. Ve skutečnosti ale podle nich vedou stopy do Ruska.

Foto: Pool, Reuters

Nabírání vakcíny od firem Pfizer/BioNTech

Článek

„Kontaktovala mě agentura, abych sdílel výměnou za finanční odměnu články, které by diskreditovaly vakcínu Pfizer... Tyhle lidi (a nevím, kdo za tím stojí) platí influencerům/umělcům za propagandu a dezinformace," napsal na twitteru youtuber Sami Ouladitto, který obvykle tvoří zábavná videa.

Nabídku influencerům, které na sociálních sítích YouTube a TikTok sledují vysoké počty lidí, poslal kdosi, kdo vystupoval jako zástupce reklamní agentury Fazze z Londýna. Email vyzýval influencery, aby ve svých videích tvrdili, že po podání vakcíny Pfizer se umírá třikrát častěji než po AstraZenece. Vše měli podat jako vlastní názor a video nemělo vypadat jako reklama.

Odložení druhé dávky Pfizeru vytváří víc protilátek, ukázala studie

Koronavirus

Podle zjištění webu numerama.com firma Fazze v britském rejstříku firem neexistuje. Na londýnské adrese uvedené na webu sídlí 177 firem, Fazze ale mezi nimi není. Adresa z webu po mediální odezvě zmizela. Jedinou zaměstnankyní Fazze je Francouzka, která studovala v Rusku. Na žádost BFM TV o komentář firma neodpověděla.

K případu se naopak vyjádřila firma AstraZeneca, která uvedla, že s celou kampaní nemá nic společného a „rozhodně odsuzuje veškeré pokusy o podrytí důvěryhodnosti všech vakcín".

První dávku má za sebou už 20 milionů Francouzů

Koronavirus

Podle BFM TV by skutečný zadavatel kampaně mohl pocházet z Ruska, protože kampaně na podporu ruské vakcíny Sputnik V používaly stejné argumenty. Taktéž kritizovaly vakcínu Pfizer/BioNTech a podporovaly AstraZeneku, ruskou vakcínu otevřeně nepodporovaly, ale spíše šířily "protiočkovací" náladu a opíraly se o falešné statistiky, píše BFM TV.

Záležitostí už se začalo zabývat francouzské ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám