Hlavní obsah

Křesťanka, která si odseděla osm let za rouhání, odjela z Pákistánu

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová, která byla loni zproštěna obvinění z rouhání a po osmi letech propuštěna z vězení, odcestovala z Pákistánu. Podle agentury Reuters o tom ve středu informoval její právník a místní média.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Asia Bibiová na záběrech z roku 2010

Článek

Asia Bibiová byla zatčena v roce 2009 po hádce s muslimskými ženami, které následně tvrdily, že urazila proroka. O rok později ji soud uznal vinnou a vzhledem k tomu, že v Pákistánu se urážka islámu trestá smrtí, ji poslal na popraviště. Verdikt ale loni v říjnu zvrátil nejvyšší soud, který dospěl k závěru, že žalobci nebyli schopní dokázat, že souzená žena porušila zákon.

Sama Bibiová odmítla, že by proroka urazila. Od svého propuštění z vězení se skrývala na neznámém místě. Osvobození křesťanky totiž vyvolalo v zemi značné protesty radikálních muslimů, které se úřadům podařilo zmírnit až poté, co slíbily, že Bibiové nedovolí odcestovat do zahraničí. Radikálové rovněž varovali, že Bibiovou zabijí.

Podle právníka Bibiové žena již Pákistán opustila a našla útočiště v Kanadě. Kanadský premiér Justin Trudeau v listopadu řekl, že jeho země s Pákistánem jedná o pomoci Bibiové. Agentura AP uvedla, že se Bibiová v Kanadě setkala se svými dcerami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám