Hlavní obsah

Král Charles, nebo král William? Otázka, která rozděluje Brity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Král Charles, nebo král William? Nadcházející svatba prince Williama a jeho dlouholeté přítelkyně Kate Middletonové znovu rozvířila debatu o tom, zda by se William, spíše než jeho otec princ Charles, neměl stát příštím králem, píše agentura AP.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kate Midlletonová a princ William. Přeskočí syn otce?

Článek

Británii tato otázka do značné míry rozděluje. Řada Britů je přesvědčena, že Charles nenapravitelně poškodil svou pověst, když se rozpadlo jeho manželství s princeznou Dianou a na veřejnost se dostaly podrobnosti o jeho vztahu s Camillou Parkerovou Bowlesovou.

Už je příliš starý 

Další jsou toho názoru, že v 62 letech je Charles příliš starý, než aby mohl začít úspěšnou vládu, až zemře jeho matka královna Alžběta II. Té je už 84 let, ale zatím se těší velmi dobrému zdraví.

Nikdo příliš nepochybuje o tom, kdo by vyhrál soutěž v oblíbenosti mezi stárnoucím princem, který ztratil sympatie mnoha Britů, a charismatickým mladým mužem, jenž mnoha obyvatelům ostrovního království připomíná jeho zesnulou matku Dianu. Navíc ani Camillu, kterou si Charles vzal osm let po Dianině smrti, nemá veřejnost v lásce, zatímco Williamova snoubenka Kate je momentálně na vrcholu popularity.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles se svou manželkou Camillou

I proto je docela překvapivé, že podle průzkumů veřejného mínění je většina Britů proti tomu, aby se pořadí nástupnictví na trůn měnilo. "Proč teď měnit pravidla?," ptá se čtyřiašedesátiletá důchodkyně Henrietta Jonesová. "William si musí počkat, až bude na řade, tak jako všichni před ním. Myslím, že Charles má všechny předpoklady, aby byl králem, a myslím, že si to skutečně zaslouží."

Říjnový průzkum, v němž se odborníci dotazovali 2012 dospělých Britů, ukázal, že změnu v pořadí nástupnictví na trůn si přeje jen 25 procent oslovených. Asi polovina by raději zůstala při nynějším pořadí a zbytek dotázaných odpověděl, že nemá názor.

Andrew Hawkins ze společnosti, která průzkum prováděla, řekl, že byl sám překvapen podporou, jíž se Charlesovi dostalo. Přestože má řadu hlasitých kritiků, existuje také pevná skupina lidí všech věkových skupin a ve všech částech země, kteří jej podporují.

Podpora pro zachování daného pořadí nástupnictví také odráží pozvolný přístup ke změnám a modernizaci v Británii, kde k reformám tradičních institucí jako například Sněmovny lordů docházelo jen velmi pomalu. Podle staletých tradic by se měl příštím králem stát Charles a Britové, zdá se, nejsou změnám ani v tomto ohledu příliš nakloněni.

Zatímco jako příštího krále chce většina Britů Charlese, pokud jde o příští královnu, je situace komplikovanější. Z říjnového průzkumu vyplynulo, že většina Britů by raději měla za královnu Williamovu snoubenku Kate než Charlesovu manželku Camillu.

"Tyto názory odráží to, že pro kohokoli bude vždy velmi těžké jít ve stopách Diany. Camilla navíc neměla stejnou veřejnou roli jako princezna Diana, stála mnohem více v pozadí," říká Hawkins, podle nějž spíše starší Britové podporují Camillu.

Jedna věc jsou ale přání britských obyvatel a druhá konstituční zásady. Ústavní expert Vernon Bogdanor upozorňuje, že i kdyby byl Charles nanejvýš neoblíbený, neexistuje žádný jednoduchý způsob, jakým změnit pořadí nástupnictví. Systém není nastaven tak, aby reagoval na rychle se měnící názory veřejnosti nebo vrtochy senzacechtivých novinářů. V moderních dějinách království navíc není žádný precedens, kdy by budoucí král ustoupil a přenechal svou pozici svému synovi.

Nelze prý přeskočit generaci 

"Lidé o té možnosti často mluví, ale žijeme v parlamentní monarchii a jakákoliv dohoda o změně pořadí nástupnictví musí projít parlamentem, a to nejen v Británii, ale i v dalších zemích, včetně Austrálie, Nového Zélandu, Jamajky a ostatních. Nemůžete se prostě jen rozhodnout, že přeskočíte generaci, to se nestane," uzavírá Bogdanor.

Poprvé připustil, že by Camilla mohla být královnou

Britský následník trůnu princ Charles poprvé naznačil možnost, že by se jeho manželka Camilla mohla jednoho dne stát po jeho boku královnou. Tvrdí to aspoň britská média, která vycházejí z jeho vyjádření v pátečním rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC.

Na dotaz, zda se Camilla stane královnou, až Charles nastoupí do čela země po své matce Alžbětě II., princ s odpovědí váhal. "No, řekněme, to se, no, uvidí, že? Ale mohlo by se to stát," řekl nakonec.

Camilla již dříve ve snaze naklonit si veřejné mínění dala najevo, že o titul neusiluje. Také Charlesova kancelář ještě před svatbou v roce 2005 oznámila, že Camilla v případě Charlesovy korunovace získá titul "princezna manželka".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám