Hlavní obsah
Dřevěný přístřešek bude stát naproti kapli sv. Wolfganga Foto: Rostislav Kadlec

Kra ohrožuje životy desítky tisíc tučňáků

Desítkám tisíc tučňáků hrozí v příštích týdnech smrt hladem. Uvedla to v úterý CNN s odkazem na ekologické organizace a novozélandské úřady. Ptáci nyní musí překonávat již téměř 180km vzdálenost, aby zajistili potravu pro své potomky. Přístup k jídlu jim zamezila obří ledová kra B-15A u Antarktidy.

Dřevěný přístřešek bude stát naproti kapli sv. Wolfganga Foto: Rostislav Kadlec
Kra ohrožuje životy desítky tisíc tučňáků

Ohroženou skupinou jsou podle odborníků Tučňáci kroužkoví (Pygoscelis adeliae) dosahující výšky kolem 70 centimetrů a váhy až šest kilogramů.

Kra B-15A o rozloze 3000 čtverečních kilometrů brání normálnímu proudění mořských proudů, a tím i přísunu potravy pro zdejší kolonie ptáků.

Desetitisícům mláďat tak v příštích týdnech hrozí smrt hladem. Ledový masiv meteorologové označili za "největší plující věc planety".

Tučňáci kroužkoví hnízdí na pobřeží Antarktidy, ale i na Jižních Shetlandech a Jižních Orknejích. Žijí ve velkých společnostech, které mívají až několik tisíc členů.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků