Hlavní obsah

Kosovskému prezidentovi Thaçimu radí odsouzený válečný zločinec

Právo, brw

Muže odsouzeného v minulosti za válečné zločiny zaměstnává jako svého poradce kosovský prezident Hashim Thaçi. Podle serveru Balkan Insight dostal Rrustem Mustafa, známý pod vojenskou přezdívkou Velitel Remi, v roce 2013 v Prištině čtyři roky za zločiny spáchané proti civilistům během povstání v letech 1998 až 1999.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kosovský prezident Hashim Thaci

Článek

Mustafa alias Velitel Remi za války v Kosovu působil jako oblastní šéf Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Podle webu Trial International muži pod jeho velením vraždili srbské i kosovské civilisty a rabovali jejich majetek. V určitém období se také specializovali na únosy, mučení a věznění v nelidských podmínkách.

Loni v prosinci si Mustafu předvolali vyšetřovatelé haagského zvláštního soudu pro válečné zločiny v Kosovu. Jeho právník tehdy sdělil, že „jede svědčit“.

V Haagu jako svědek

Srbská média s odkazem na Wikileaks tehdy tvrdila, že má vypovídat především o „aktivitách“ kosovského premiéra Ramushe Haradinaje, někdejšího velitele UÇK, který byl v Haagu rovněž obviněn z válečných zločinů, ale nakonec jej soud zprostil obvinění s tím, že chybějí důkazy. Tentokrát se prý ale mělo probírat jejich společné obchodování s drogami.

Thaçiho úřad o angažování Mustafy neinformoval, vyšlo najevo z majetkového přiznání prezidenta.

Velitel Remi si ročně v této pozici vydělá 18 tisíc eur (462 tisíc korun), o 13 800 eur více, než činí roční průměrná mzda v Kosovu. Kromě toho Mustafa také pracuje v předsednictvu vládnoucí Demokratické strany Kosova.

Reklama

Výběr článků

Načítám