Hlavní obsah

Kosmické klání miliardářů: Branson se dostane do vesmíru dříve než Bezos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve než americký majitel Amazonu Jeff Bezos se do vesmíru dostane jiný miliardář; zakladatel a majitel společnosti Virgin Richard Branson. V noci na pátek totiž britský obchodník nečekaně oznámil, že se k hranici vesmíru vydá už 11. července při testovacím letu raketoplánu své společnosti Virgin Galactic.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Richard Branson

Článek

„Vždy jsem byl snílek. Máma mě naučila nikdy se nevzdávat a dosáhnout hvězd. Příští neděli je čas změnit tento sen ve skutečnost,“ uvedl Branson na svém twitterovém účtu.

„Virgin Galactic stojí v předvoji nového komerčního vesmírného průmyslu, který otevře vesmír lidstvu a nadobro změní svět,“ dodal Branson v prohlášení provázejícím zprávu o jeho letu.

Půjde o dvaadvacátý letový test kosmické lodi VSS Unity, označované dříve jako VSS Voyager, z nichž čtyři se už uskutečnily s lidmi na palubě.

Tentokrát to však bude první let s plnou posádkou. Tvořit ji budou dva piloti a čtyři specialisté mise, z nichž jedním bude právě Branson.

Branson se tedy dostane do vesmíru dříve než Bezos, který plánuje letět do vesmíru 20. července se svým bratrem Markem na lodi New Shepard, kterou vynese raketa Blue Origin.

Foto: Profimedia.cz

Jeff Bezos

Spolu s nimi poletí jako čestná členka posádky dvaaosmdesátiletá pilotka Wally Funková, která jako jedna z prvních žen v USA absolvovala kosmický výcvik. Stane se tak nejstarším člověkem, který kdy do vesmíru cestoval.

Spolu s nimi do vesmíru poletí zatím neznámý vítěz aukce, který za cestu zaplatil 28 milionů dolarů (603 milionů korun).

Závod miliardářů? 

Branson ale popírá, že by šlo o soutěž o to, kdo se dříve dostane do vesmíru a kdo zaujme dominantní postavení v rodícím se oboru vesmírné turistiky. Několikrát totiž zopakoval, že nemá zájem o závody ve vesmíru.

„Lidé to přeměnili v závod. Bylo by velmi nebezpečné říkat, že se to v něj změnilo. Nejdřív poletím vzhůru já a pak vyzveme některé další lidi, kteří se nám přihlásili, aby letěli s námi. Ale upřímně to pořád nevidíme jako závod,“ řekl Branson.

S Bezosem poletí do vesmíru 20. července 82letá pilotka Funková

Amerika

Oba miliardáři od počátku nového tisíciletí pracovali na vývoji kosmických lodí, které by umožnili bohatým lidem nakouknout do vesmíru. Jde však o pouhé suborbitální skoky, ne o oblet Země.

Virgin Galactic původně chtěla nabízet komerční lety od loňského roku, ale potkalo ji několik problémů při vývoji a především nehoda z roku 2014, kdy zemřel kopilot.

Foto: ČTK/AP

Posádka pro první kosmický let Virgin Galactic. Zleva hlavní pilot Dave Mackay, hlavní inženýr Colin Bennett, hlavní instruktorka astronautů Beth Mosesová, Richard Branson, viceprezidentka společnosti pro výzkum Sirisha Bandlaová a pilot Michael Masucci.

Se zahájením svých vesmírných komerčních služeb počítá Branson už v příštím roce. Předcházet by tomu ale měly ještě dva zkušební lety.

Občas se do tohoto klání o lety do vesmíru řadí i další miliardář Elon Musk, který vlastní společnost SpaceX. Ta se však nezaměřuje na suborbitální skoky turistů do kosmu.

Raketoplán SpaceShipTwo miliardáře Bransona vybuchl ve vzduchu

Amerika

Její nosné rakety Falcon 9 a lodě Dragon už dopravují náklad i astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Sám má hlavní zájem se dostat na Mars, kde by i rád zemřel, ale ne při havárii vesmírné lodi.

Reklama

Výběr článků

Načítám