Hlavní obsah

Konference o AIDS hodně slibuje, ale málo dává

Novinky, Jan Horák, DPA
NEW YORK

AIDS má na svědomí více smrtelných obětí než "jakýkoliv teroristický útok, jakýkoliv konflikt či zbraň hromadného ničení", prohlásil v úterý na půdě zvláštního zasedání Valného shromáždění OSN k problematice AIDS americký ministr zahraničí Colin Powell. Podle něj může toto onemocnění "zničit celé země a destabilizovat celé oblasti".

Foto: HZS MSK

Noční požár

Článek

Francouzský prezident Jacques Chirac na fóru apeloval na mezinárodní společenství, aby kvůli nezvládnutelné epidemii AIDS vyhlásilo "nouzový stav světového zdraví". Všem pacientům s AIDS musí být umožněn přístup k levným lékům, zdůraznil Chirac a slíbil, že se u EU zasadí o poskytnutí miliardy euro pro světový fond boje proti AIDS, tuberkulóze a Malárii. To už ale Unie jednou chtěla udělat [celá zpráva].

Annan: náš postup vůči AIDS je příliš zdlouhavý

Při téměř dvanáctihodinové diskusi se k tématu šíření AIDS vyslovili šéfové států a vlád či ministři z prakticky všech 191 členských zemí OSN. Většina z nich potvrdila to, co řekl generální tajemník OSN Kofi Annan ve svém zahajovacím projevu - že boj s AIDS zůstává daleko za svými cíli. "Pokud budeme i nadále postupovat tak zdlouhavě jako dosud, je více než jasné, že do roku 2005 nedosáhneme žádného ze stanovených cílů," prohlásil Annan.

V rozvojových zemích se léčí jen pětina postižených

"Abychom poskytli mnoha miliónům lidí ty léky, jež potřebují k přežití, musíme kompletně přehodnotit své myšlení a jednání," požadoval generální ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) Lee Jong Wook. "Normální postup zatím nefunguje. Pokud budeme postupovat tak jako dosud, uvidíme denně umírat tisíce lidí," zdůraznil.

V rozvojových zemích je pět až šest miliónů HIV-pozitivních tak nemocných, že naléhavě potřebují léky k přežití. Momentálně je tam však léčeno asi 300 tisíc lidí, tedy zhruba dvacetina postižených. V subsaharské Africe dostalo léky dokonce jen 50 tisíc lidí.

USA mají peníze na teroristy, na AIDS však ne

Zvláštní pověřenec OSN pro AIDS v Africe Stephen Lewis se o uplynulém víkendu rozhořčoval nad nepoměrem ve výdajích Washingtonu na protiteroristická opatření a na boj s AIDS. "Jak je možné, že se letos vydává přes 200 miliard dolarů na boj proti teroristům, ale přitom nemáme peníze na léky proti AIDS pro lidi v Africe," stěžoval si Lewis a označil to za  nemravnost moderního světa.

Bush žádal snížení dotací na boj s AIDS

Powell však obhajoval pozici USA tím, že žádná země na světě dosud nevěnovala tolik peněz do fondu pro boj s AIDS jako USA. Připomněl, že prezident Bush přislíbil dalších 15 miliard dolarů v příštích pěti letech. Organizace zabývající se bojem s AIDS se však podle dnešní zprávy deníku Washington Post obávají, že USA své sliby neslní. Bush totiž v červenci naznačil Kongresu, že by měl své výdaje na AIDS snížit.

WHO spustila novou kampaň

WHO v pondělí vyhlásila novou kampaň, jejímž cílem je do konce roku 2005 zásobovat léky třikrát tolik pacientů s AIDS než dosud. K tomu je potřeba dodatečných pět miliard dolarů ročně. Pokud nebudou vlády na požadavky WHO přiměřeně reagovat, počítá program OSN pro boj s AIDS s novými 45 milióny případů AIDS do roku 2010.

Anketa

Byli byste ochotni přispívat měsíčně částkou 100 korun na světový boj proti AIDS?
ano
50,8 %
byl/a bych ochoten/a přispívat menší částkou
23,8 %
ne, není to můj problém
14,3 %
chtěl/a bych, ale nemám peníze
11,1 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám