Hlavní obsah

Atentátník spojoval Abeho se sektou, kvůli níž zbankrotovala jeho matka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila v sobotu do jeho tokijské rezidence. Tam již čekali jeho spolupracovníci z Liberálně demokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Stal se obětí atentátníka, který ho spojoval s náboženskou sektou, jejíž členkou byla matka útočníka a věnovala jí všechny prostředky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KAMENTÁŘE: Vražedný atentát na japonského expremiéra i podezřelého útočníka zachytily kameryVideo: Reuters

 
Článek

Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v japonské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý.

Atentátník, 41letý bývalý příslušník japonského námořnictva Tecuja Jamagami, byl na místě zadržen, ani se nepokoušel utéct.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona převážející tělo zavražděného expremiéra Abeho dorazila do TokiaVideo: Reuters

Podle vyšetřovatelů ve výpovědi řekl, že Abeho považoval za člena nebo podporovatele nejmenované organizace, vůči které choval zášť.

Japonský expremiér Abe po atentátu zemřel

Zahraniční

Jamagami podle agentury Kjódó vypověděl, že členkou sekty byla jeho matka, která jí dala všechny své peníze, což ji přivedlo k bankrotu. Abe podle něj tuto sektu, jež nebyla jmenována, propagoval.

Neútočil na něj kvůli jeho politice. Původně chtěl zaútočit na sídlo sekty.

Policie podle agentury Reuters na tiskové konferenci nechtěla upřesnit, s jakou skupinou útočník expremiéra spojoval, a naznačila, že taková organizace možná vůbec neexistuje.

Policie uvedla, že muž použil podomácku vyrobenou zbraň z kovu a ze dřeva a že se k zastřelení politika přiznal.

V pondělí se bude konat noční vigilie a Abeho pohřeb je plánován na úterý. Zúčastní se ho jen nejbližší přátelé, informovala japonská média. Zda se bude konat nějaká veřejná pietní akce, není zatím jasné.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Policejní kordon u příjezdu auta s rakví zemřelého japonského ministra Šinza Abého

Abeho vraždu odsoudili představitelé řady zemí včetně amerického prezidenta Joea Bidena, který se v pátek telefonicky spojil s japonským premiérem Fumiem Kišidou.

„Prezident Biden zavolal japonskému premiérovi Kišidovi, aby vyjádřil své rozhořčení, smutek a upřímnou soustrast v souvislosti s tragickou a násilnou smrtí bývalého premiéra Šinzóa Abeho,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám