Hlavní obsah

Klonovaná Eva očekávána ve Spojených státech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Pětidenní klonovaná holčička Eva má spolu s rodiči během pondělka přiletět do Spojených států. Oznámila to vědecká ředitelka společnosti Clonaid Brigitte Boisselierová.

Foto: Jan Pluháček

Mládě zebry Grévyho je k vidění v pavilónu afrických zvířat.

Článek

"Nemohu vám zatím říci, kam rodina přiletí, ani kde bydlí. Doufám ale, že podobné skrývání identity nebude trvat dlouho," řekla CNN Boisselierová. Během dneška mají být také podle ní oběma ženám, tj. matce s dcerou, odebrány vzorky DNA. Výsledky rozboru budou známy na přelomu nového týdne. Ředitelka přislíbila, že rodiče budou s pokusem souhlasit. Nechala si však jakási úniková vrátka v podmínce, že "s odebráním potřebného materiálu z těla Evy, musí souhlasit oba rodiče". Raeliáni, tj. náboženská sekta, na níž je Clonaid napojen, pověřili "choulostivou" expertízou redaktora ABC Michaela Guillena. Ten už ve čtvrtek oslovil blíže neurčené nezávislé znalce v oboru genetiky a reprodukční medicíny.

Na cestě jsou další děti

Společnost plánuje během ledna dalších 20 pokusů o naklonování lidských bytostí. Během roku 2002 jich přitom provedla 10, z nichž se podařilo počít 5 dětí, které se postupně narodí do konce ledna. Právě vysoká úspěšnost Clonaid se zdá renomovaným reprodukčním specialistům podezřelá, prý až na hranici zázraku. Boisselierová ale podobné úvahy odmítá: "Brzy se ukáže, že naše metoda je správná. Doufám, že ani druhé dítě, jež se narodí tento týden, nebude mít vážné problémy." Již v minulosti přitom oznámila, že potomek přijde na svět v severní Evropě. Podle AP se zde stane rodiči lesbický pár.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám