Hlavní obsah

Klausovi odmítli tvrzení Rowlingové

Právo, Novinky, rm, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PRAHA

Snímek malého pacienta psychiatrické léčebny u Prahy Vaška Kotka stál za kampaní veleúspěšné britské spisovatelky Joanne Kathleen Rowlingové proti klecovým lůžkům v Česku. Proti tvrzením autorky bestsellerů Harryho Pottera se ohradil prezident Václav Klaus společně se svou manželkou Livií.

Článek

Rychlejší v odpovědi na dotaz směřující na prezidenta Václava Klause, jak vidí příjezd spisovatelky do Česka, byla překvapivě jeho manželka Livia. "Když přijede jako občanka, proč ne, ať se na to podívá," řekla novinářům.

"Já tedy žádné děti v klecích nevidím, neviděl jsem je ani tehdy. Jestli si chce zvýšit svou popularitu, kterou má už tak dost vysokou, tímto způsobem, tak tomu já tleskat nemohu," navázal na svou choť prezident.

Rowlingová před časem oznámila, že kvůli celé záležitosti chce přijet do ČR. Aféru rozvířila v létě 2004, poté co se k ní dostal snímek malého pacienta psychiatrické léčebny u Prahy Vaška Kotka. K záležitosti se vrátila znovu v nedělníku The Sunday Times.

Rowlingovou iritovala fotka chlapce obklopeného špínou

Rowlingová se podle týdeníku chystá také přijmout pozvání českých činitelů a přijet do Prahy oficiálně. Termín návštěvy ale v článku nezmiňuje.

"Když jsem viděla Vaška v kleci obklopeného špínou, bylo mi jasné, že musím něco udělat," napsala autorka v literární příloze nedělníku. Snímek si prý padesátkrát okopírovala a hned na druhý den ho začala rozesílat s komentářem různým charitativním organizacím. Přiznává také, že kampaň cíleně postavila na svém autorském věhlasu a vlivu.

Bez dalšího vysvětlení ale dodává, že hlavní směr její kampaně se postupem času změnil: dnes se věnuje především Rumunsku, kde údajně zůstává v klecových lůžkách až 30 tisíc dětí. Rowlingová také přiznala, že kampani musela leccos obětovat - kvůli letní cestě do Bukurešti například předčasně přestala kojit svou dcerku, které byl koncem ledna přesně rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám