Hlavní obsah

Klaus se obává, že jeho nástupce nebude silně hájit zájmy země

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Prezident Václav Klaus ve středu ve Vídni vyslovil obavu, že jeho nástupce nebude tak silně hájit zájmy země. Řekl to v souvislosti s kritikou neustálého otevírání tématu odsunu sudetských Němců z Československa. Hlava státu si také postěžovala na "zavilost" rakouských zelených v otázce Temelína.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

„Musím říci, co mně říká mnoho lidí, a já jsem to opravdu odmítal, ale teď to začínám cítit. Kdo bude tak silně naše zájmy hájit po březnu 2013, to začínám mít trochu strach,“ řekl ve středu Klaus českým novinářům. Prezident obavu vyslovil poté, co poukázal na neustálé snahy otevírat téma odsunu sudetských Němců. Tato otázka je v Rakousku, kde prezident pobývá na státní návštěvě, stále velmi živá.

Klaus téma odsunu vytržené z kontextu předchozího válečného dění odmítá přijmout. „Zlobí mě nepřetržitá debata o odsunu poválečném. Musím říci, že prostě toto téma nemohu přijmout. Jsem ochoten přijmout téma debaty o nacismu, nacismu a Rakousku, Rakousko a druhá světová válka, odsun. Ale pouze v tomto balíčku dohromady, a nikoliv si vytáhnout jednu relativně okrajovější událost celé této tragické epizody evropských dějin. Takže to mě trápí,“ prohlásil Klaus.

Prezidenta překvapili "zavilí" zelení

Během prezidentova pobytu v Rakousku se také prokázalo, že skutečně neuralgickým bodem nadále zůstává i Jaderná elektrárna Temelín. V rakouském parlamentu se v úterý Klaus kvůli podpoře dostavby elektrárny stal terčem slovních ataků zástupce klubu zelených. Podle hlavy státu bylo vystupování velmi agresivní.

„Strana zelených vystupuje agresivním způsobem, na který jsem téměř už zapomněl, že je vůbec něco takového možné. Nemyslím si vůbec, že by v našem parlamentu, a čtyři roky jsem takto přijímal zahraniční delegace, že by jakýkoliv reprezentant politického klubu takhle agresivně hovořil s prezidentem cizí země. Překvapuje mě jejich zavilost vůči otázce Temelína, je opravdu neuvěřitelná,“ popsal Klaus schůzku na parlamentní půdě.

Státní návštěva Rakouska podle prezidenta ale přes dvě sporná témata probíhá pozitivně, pochvaloval si například setkání s premiérem Wernerem Faymannem. "Mluvili jsme primárně o Evropě, co s Řeckem, co se Španělskem,“ uvedl Klaus.

Mandát současného prezidenta vyprší 7. března 2013, den poté by měl být inaugurován jeho nástupce vzešlý z přímé volby. První kolo volby se koná 11. a 12. ledna, druhé o dva týdny později. Podle průzkumů veřejného mínění jsou nyní favority klání expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám