Hlavní obsah

Klaus mluvil s Bushem i o vládní krizi

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident Václav Klaus se v úterý sešel k asi 40minutovému rozhovoru v Oválné pracovně Bílého domu s amerických prezidentem George W. Bushem. Ten se mimo jiné ptal na vládní krizi v České republice a možnost vypsání předčasných voleb.

Foto: Jiří Smutný

Bohemisté na Hostýně

Článek

Právu to z Washingtonu řekl prezident Václav Klaus. Podle svých slov Bushovi vysvětlil "komplikovanou ústavní situaci na to, aby prezident mohl vyvolat předčasné volby a varianty, které existují." "Respektive mou pozici, kdy jsem vyzval relevantní politické strany, jestli chtějí přežít zbývajících 16 měsíců tohoto volebního období s pozitivním programem nebo ať se dohodnou za mé spolupráce na jeho zkrácení," řekla Právu Klaus.

V rozhovoru vedenému bez tlumočníků Bush podle Klause odmítl spekulace o tom, že si nepřeje jednotnou a silnou Evropskou unii. Český prezident na druhé straně naznačil, že jednotná zahraniční politika EU nejsou jenom stanoviska Británie, Francie a Německa.

Učinil tak v narážce na Bushova slova o tom, že mluvil s představiteli těchto zemí.

Na otázku Práva Klaus řekl, že otázky zjednodušení víz pro Čechy cestující do USA se v dnešním rozhovoru nedotkli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám