Hlavní obsah

Kim zahájil klíčovou schůzi strany, experti nevylučují důležitá oznámení

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un zahájil v pondělí důležité zasedání vládnoucí Korejské strany práce (KSP). Informovala o tom v úterý severokorejská státní média. Podle odborníků Kim v minulosti využil stranického setkání v období začátku roku, aby učinil důležitá politická oznámení, uvedla agentura Reuters. Kim Čong-un v těchto dnech slaví 10. výročí od převzetí moci v KLDR po smrti svého otce Kim Čong-ila.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un (archivní foto)

Článek

Úkolem zasedání ústředního výboru, kterého se účastní stovky stranických funkcionářů, je vyhodnotit politiku, kterou severokorejská vláda a strana vedly v roce 2021. Stranické vedení by během zasedání mělo představit také „taktická rozhodnutí a praktické kroky”, které míní udělat v budoucnosti.

Severokorejská média obvykle neinformují, jak dlouhé zasedání bude. V roce 2019 trvalo čtyři dny, v jiných letech to bylo i méně, uvedla agentura AP.

Zemřel prastrýc Kim Čong-una

Svět

Podle analytiků severokorejský vůdce v minulosti několikrát využil novoročního zasedání, aby učinil důležitá oznámení.

„Kim využil svých projevů během novoročních svátků, aby učinil vstřícná gesta ke Spojeným státům a Jižní Koreji, ale také pro to, aby oznámil vývoj jaderné bomby a další vojenské plány,” uvedl jihokorejský portál NK News, který se specializuje na dění v KLDR. Například v roce 2018 Kim oznámil účast KLDR na olympijských hrách v Soulu.

Kim zhubl 20 kilo, se zdravím prý ale problémy nemá

Svět

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení v úterý vyzvalo KLDR, aby „začala rok otevřením dveří dialogu s mezinárodní komunitou”. Pchjongjang letos oznámil, že obnoví jednání s USA a Jižní Koreou jen v případě, že obě země přestanou s „nepřátelskou politikou namířenou proti KLDR”. Severní Korea opakovaně tvrdí, že USA proti ní používají na mezinárodním poli dvojí metr, například v testování balistických střel a vývoji jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám