Hlavní obsah

Kim zhubl 20 kilo, se zdravím prý ale problémy nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

V posledních měsících dramaticky zhubl a o jeho zdraví se tak začalo polemizovat. Severokorejský vůdce Kim Čong-un je však podle tamní zpravodajské služby v dobré kondici a snaží se zlepšit loajalitu veřejnosti navzdory zhoršujícím se ekonomickým podmínkám, které v zemi panují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un na záběrech z 11. října 2021Video: Reuters

 
Článek

Místní Národní zpravodajská služba tuto zprávu sdělila za zavřenými dveřmi severokorejským zákonodárcům. Sdělila, že ”při zjišťování zdravotního stavu Kima využila techniky umělé inteligence, analýzu videa se super rozlišením a další metody“. Není jasné, co přesně tím má na mysli a proč zdravotní stav zkoumala zrovna takto.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na fotografii z října 2021

O Kimově zdravotním stavu se začalo diskutovat poté, co na posledních snímcích bylo vidět jeho patrné zhubnutí. Vůdce KLDR navíc dosud veřejně nejmenoval svého nástupce a případné zhoršení jeho zdravotního stavu by tak mohlo v zemi vyvolat chaos.

Kim podle pozorovatelů shodil nejméně 20 kilogramů, zřejmě ale jde o výsledek jeho snahy zlepšit svou fyzickou kondici. The Guardian s odkazem na dlouhodobé pozorovatele dění v Severní Koreji uvedl, že Kim ve svých veřejných činnostech pokračuje podle naplánovaného programu a žádné neobvyklé dění se nekoná.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un testuje balistické rakety jako o závod

Svět

A právě veřejná vystoupení jsou pro severokorejského vůdce důležitá. Jeho zemi trápí nedostatek jídla a sužuje ji ekonomická krize. Kim tak čelí jednomu z nejtěžších období od chvíle, co před deseti lety přebral moc po svém otci Kim Čong-ilovi.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na fotografii z dubna 2020

Podle Národní zpravodajské služby klesly za poslední rok tržby z obchodu s Čínou, hlavním ekonomickým spojencem KLDR, o dvě třetiny na 185 milionů dolarů (zhruba 4,1 miliardy korun). Ceny zboží tak v zemi stoupají, nedostatek je také léků, což urychlilo šíření některých vodou přenášených nemocí, nejčastěji břišního tyfu.

Otázka pak je, jak zemi zasáhla pandemie koronaviru. Severní Korea dosud neohlásila ani jeden případ, což ale experti zpochybňují. Už v září KLDR odmítla tři miliony dávek vakcíny v rámci programu Světové zdravotnické organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám