Hlavní obsah

Keňská opozice odmítla společnou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Keňský opoziční vůdce Raila Odinga, který těsně prohrál v prosincových prezidentských volbách, dnes odmítl nabídku znovuzvoleného prezidenta Mwaie Kibakiho na vytvoření vlády národní jednoty. Tento krok Kibaki navrhl v sobotu ve snaze ukončit chaos a násilí, které po volbách v zemi vypukly, vyžádaly si nejméně 360 obětí a přiměly tisíce dalších lidí opustit domovy. Opozice volby označila za zfalšované.

Foto: Thomas Mukoya , Reuters

Poražený kandidát opozice Raila Odinga odmítl nabídku prezidenta na vytvoření vlády národní jednoty.

Článek

Odinga uvedl, že Kibaki nemá morální autoritu, aby vládu národní jednoty mohl navrhnout. "Nezajímá nás Kibakiho řešení tohoto problému. Nemá co nabídnout, protože v těchto volbách nezvítězil. Je to urážka obyvatelů Keni, aby člověk, který nezvítězil ve volbách, nabízel dohodu," řekl Odinga novinářům předtím, než se odebral na nedělní mši do kostela.

"Neprahneme po moci," dodal k ambicím vlastní strany. "Chceme jen východisko vzešlé z vyjednávání, které trvale tento problém vyřeší."

Stejně jako Odinga se v neděli do kostelů v celé zemi vydali Keňané z obou stran politického spektra, aby se modlili za mír v zemi, kde podle humanitárních pracovníků potřebuje pomoc odhadem 250 000 lidí, kteří museli opustit domovy při vlně povolebního násilí. Nevládní organizace varují před humanitární katastrofou, která zemi hrozí.

Zemí zmítá násilí, lidé umírají hlady

V Keni už je první konvoj humanitární pomoci Světového programu pro výživu (WFP), který pod policejní ochranou opustil keňský přístav Mombasa a míří do města Eldoret a do Nairobi. Dvacet kamionů převáží 670 tun potravin, jež by měly vystačit na nakrmení 70 000 lidí po dobu dvou týdnů.

OSN už varovala, že v nepokoji tvrdě postižené západní části Keni hladovějí téměř všichni uprchlíci a několik dětí už hlady zemřelo.

Vláda viní opozici z organizování etnických čistek.foto: Reuters/Thomas Mukoya

Zatímco humanitární pracovníci odhadují počet těch, kdo potřebují pomoc, na 250.000, vysoký činitel OSN v Nairobi, kterého cituje zpravodajský server BBC News, hovoří až o půl milionu Keňanů potřebujících naléhavě pomoc.

Obyvatelé keňských měst se po týdnu střetů mezi protestujícími a policií, do nichž se připletly i etnicky motivované nepokoje, rabování a kriminalita, snaží vrátit do normálního života. Na politiku pohlížejí s všeobecnou skepsí - všichni politici bez ohledu na stranickou příslušnost se podle nich jen snaží urvat moc a nashromáždit bohatství.

Foto: Reuters

Muž před vypáleným kostelem

Mezinárodní pozorovatelé po volbách uvedli, že "hlasování nesplnilo demokratická kritéria" a Francie přímo Kibakiho vládu obvinila ze zfalšování výsledků.

Reklama

Související témata:

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Výběr článků

Načítám