Hlavní obsah

Kaplan z Guantánama očištěn od obvinění

Právo, DPA, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Muslimského duchovního americké armády Jamese Yeeho, loni v září zatčeného za údajné napomáhání zajatcům z protiteroristického tažení v táboře na Guantánamu, ve čtvrtek vojenský odvolací soud zprostil veškerých obvinění.

Foto: Svaz vinařů ČR
Článek

"I když si nemyslím, že by se kaplan Yee vždy choval naprosto správně, jeho další obviňování nebylo v pořádku," řekl šéf Jižního velitelství vojsk USA generál James Hill. Kaplanův obhájce Eugene Fidell ale kauzu označil za zřejmý podvod.

"Určitě by je nezabilo, kdyby hned přiznali svůj omyl," řekl na adresu vyšetřovatelů s tím, že jeho mandant zvažuje žalobu na stát za bezdůvodné držení ve vazbě.

Nařčení ze spolupráce se zadrženými teroristy, kvůli němuž Yee strávil ve vazbě 76 dní, se letos v březnu ukázalo jako nepodložené. Ještě vloni na podzim byl ale kaplan obviněn z cizoložství a držení pornografie. Vojenská justice uznala jeho odvolání a Yeeho, amerického Číňana, jenž k islámu konvertoval během nasazení v Zálivu v roce 1991, označila za nevinného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám