Hlavní obsah

Kapitán dostal rok vězení, že zachráněné běžence předal libyjské pobřežní stráži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Soud v italské Neapoli poslal na rok do vězení kapitána obchodní lodi, který v roce 2018 předal libyjské pobřežní stráži stovku migrantů zachráněných nedaleko afrických břehů.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Migranti zachránění ve Středozemním moři, ilustrační foto

Článek

Středeční verdikt, o němž ve čtvrtek informovala agentura AP a který zatím není pravomocný, je první svého druhu v Itálii. Vítají ho zejména lidskoprávní organizace, které dlouhodobě kritizují vracení migrantů do Libye, kde jim podle nich v detenčních centrech hrozí nelidské zacházení.

Loď Asso Ventotto, jejíž kapitán Giuseppe Sotgiu byl ve středu v Neapoli odsouzen, fungovala jako pomocné plavidlo ropné plošiny ve Středozemním moři nedaleko Tripolisu. Tu provozují společně italská firma ENI a libyjská národní ropná společnost (NOC).

Italská zásobovací loď zachránila 65 migrantů mířících z Libye do Evropy

Evropa

Koncem července 2018 kapitán lodi zaznamenal volání od libyjské pobřežní stráže, aby pomohl migrantům na vratkém člunu nedaleko plošiny. Kapitán s posádkou stovku běženců zachránil a posléze je předal libyjské pobřežní stráži.

Podle kapitánova obhájce migranti neprotestovali proti tomu, že byli předáni Libyjcům, kteří je pak převezli do nejbližšího přístavu (Tripolisu). Obžaloba nicméně tvrdí, že posádka italské lodi nezjistila stav běženců (pět žen bylo těhotných) a nezeptala se jich, zda chtějí žádat o azyl. Kapitán Sotgiu tak dostal rok vězení za „opuštění nezletilých a zranitelných".

Maďaři zadrželi na hranicích rekordní počet migrantů

Zahraniční

Už v roce 2012 prohrál italský stát spor u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli tomu, že jeho pobřežní stráž v roce 2009 předala libyjským úřadům migranty zadržené na moři, uvedla AP. Kvůli špatnému zacházení v libyjských zadržovacích střediscích tak Itálie podle soudu porušila několik článků Evropské úmluvy o lidských právech.

Reklama

Výběr článků

Načítám