Hlavní obsah

Jste vyděšení a zranitelní, vzkázal Izraelcům íránský vůdce Chameneí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí v neděli varoval Izrael před odplatou, pokud se židovský stát rozhodne napadnout Írán. Úvahy izraelských představitelů o vojenské operaci proti íránským jaderným zařízením Chameneí označil za projev mimořádné zranitelnosti židovského státu, uvedla agentura AFP.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí varuje, že útočníky čeká odveta.

Článek

"Jestli sionističtí představitelé mluví o vojenské akci (proti Íránu), je to protože jsou vyděšení a zranitelní jako nikdy dříve," prohlásil Chameneí. "Každé špatné rozhodnutí (Izraelců) padne zpět na jejich hlavu jako hrom," dodal.

Varování vůči Izraeli přišlo den poté, co vysoký představitel íránské armády a Chameneího poradce Jahjá Rahím-Safáví pohrozil odvetou za případný útok Američanům. Rahím-Safáví varoval, že všechny americké základny na Blízkém východě jsou v dostřelu íránských raket.

Izrael už dal několikrát najevo, že je připraven vojensky zasáhnout proti íránským jaderným zařízením, aby zabránil Teheránu ve vývoji jaderné zbraně. Toho, že Írán tajně vyvíjí atomovou bombu, se obávají i další západní země. O případném použití síly proti Íránu v minulosti mluvili jako o krajním řešení i američtí představitelé.

Teherán obvinění z tajného vývoje atomové zbraně odmítá a tvrdí, že chce jádro využívat pouze k mírovým účelům. Chameneí dnes prohlásil, že mezinárodní média šíří lži o tom, že by jaderný Írán byl nebezpečný. Nejvyšší íránský vůdce také podotkl, že se USA a Evropa snaží využít íránský jaderný program k odvedení pozornosti od svých problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám