Hlavní obsah

Johnson má další problém. Měl lhát i o evakuaci koček a psů z Afghánistánu

Britský premiér Boris Johnson čelí dalšímu nařčení, že lhal veřejnosti. Tentokrát jde o kontroverzní evakuaci 173 psů a koček z útulku v Afghánistánu loni v srpnu. Johnson už v prosinci odmítl jako „naprostý nesmysl“, že by se o kontroverzní akci v době pádu Kábulu osobně zasadil. E-maily nově zveřejněné výborem vyšetřujícím okolnosti stažení z Afghánistánu to však zpochybňují.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Děje se tak přitom v době, kdy se stále interně vyšetřuje kauza večírků v premiérském sídle – vysoce postavená úřednice Sue Grayová zkoumá, zda Johnson porušil pravidla tehdejšího lockdownu a zda o tom veřejnosti lhal.

Večírky v sídle Johnsona už začíná vyšetřovat i londýnská policie

Evropa

V centru nynější kauzy stojí zvířecí útulek Nowzad, který v Afghánistánu provozoval bývalý britský mariňák Pen Farthing. V jednom z nyní zveřejněných e-mailů jistý vládní představitel upozorňuje koordinátory evakuačních operací, že útulek má „velkou publicitu“ a že „premiér právě povolil evakuaci jejich zaměstnanců a zvířat“.

Nakládali Američané

Tentýž den kontaktovala Johnsonova sekretářka Trudy Harrisonová charterovou společnost, aby zajistila letadlo pro evakuaci zvířat a personálu útulku, upozornila Sky News. Spoj ovšem financovaly soukromé dary a Farthing trvá na tom, že operace si nevyžádala žádné britské vládní zdroje. I s nákladem zvířat do letadla pomáhali prý američtí, nikoliv britští vojáci.

Britská vláda kvůli skandálům údajně vydírá vlastní poslance

Zahraniční

„Nadále platí, že pan premiér v tomto případě nedal činitelům žádné konkrétní pokyny k akci,“ vzkázal nyní Johnsonův mluvčí.

Už loni však bývalý zaměstnanec ministerstva zahraničí Raphael Marshall vypověděl, že zvířata byla evakuována na přímý premiérův rozkaz. Nově zveřejněné e-maily jeho tvrzení podporují. Naopak Johnsonova slova – a to je pro oslabeného premiéra ten hlavní problém – v tomto světle působí jako lži.

Reklama

Výběr článků

Načítám