Hlavní obsah

Jižní Korea odklání lety, komunistický Sever hrozí civilním letadlům

Novinky, CNN, BBC, Lubomír Holuša
SOUL

Jihokorejské aerolinky byly nuceny přesměrovat některé své pravidelné lety poté, co KLDR pohrozila, že pokud budou prolétávat kolem jeho území, nemůže garantovat jejich bezpečnost. Severní Koreji se nelíbí, že Soul na příští týden spolu s Washingtonem chystá vojenská cvičení, což považuje za předehru k otevřené válce.

Článek

Kvůli bezpečnosti letů tak Korean Air a Asiana Airlines během dalších dvou týdnů odkloní zhruba 200 letů, kvůli čemuž se prodlouží doba letu například z USA až o 40 minut. Každé přesměrování trasy také stojí kolem 2500 dolarů (asi 55 tisíc korun).

Vojenská cvičení, kterých se mají zúčastnit desítky tisíc vojáků a budou trvat 12 dní, totiž budou probíhat poblíž vzdušného prostoru KLDR a Pchjongjang je označuje za přípravu k invazi.

Jižní Korea a USA kritizují hrozby KLDR

"Vyhrožování civilním dopravním letadlům... je nejen proti mezinárodním pravidlům, ale také proti lidstvu," uvedlo v pátek jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. "Vláda naléhá na Sever, aby vzal vojenskou výhrůžku proti civilním letadlům okamžitě zpět."

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Gordon Duguid považuje oznámení KLDR za nesmyslné. "Pchjongjang by měl spíše plnit smlouvy o odzbrojení než dělat prohlášení, která ohrožují bezpečnost civilního letového provozu,“ řekl Duguid.

:. Jihokorejští vojáci spolu a americkým kolegou sledují pochod severokorejských důstojníků v demilitarizované zóně v hraniční vesnici Panmunjom.foto: Reuters

Společná vojenská cvičení Jižní Koreje a USA neproběhnou poprvé, ale Pchjongjang je pokaždé kritizuje s tím, že se jedná o provokativní předehru k jaderné válce.

Navíc v poslední době se napětí mezi Pchjongjangem a Soulem ještě přiostřilo. Komunisté nedávno zrušili několik mírových smluv, protože Jižní Korea podmiňuje svou hospodářskou pomoc Severu jaderným odzbrojením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám