Hlavní obsah

Severní Korea připravuje test rakety s doletem do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Špionážní satelity odhalily, že Severní Korea přesouvá po železnici cylindrické objekty, které jsou nejspíš součástí rakety. Cílem transportu je raketová střelnice u čínských hranic. Podle vyjádření jihokorejského představitele, citovaného serverem BBC, půjde o test rakety s nejdelším doletem, jakou má stalinistická diktatura k dispozici.

Článek

Informace o přípravách na odpal rakety nebyly zatím oficiálně potvrzeny žádnou vládou, navíc po zkušenostech z minulosti bude raketa odpálena nejspíš až za měsíc. Podobné zprávy byly již v červenci 2006 předzvěstí testu rakety Taepodong-2, která má mít dolet 6000 kilometrů. Nosič se však zřítil krátce po startu. Ve stejném roce Pchjongjang provedl pokusný jaderný výbuch.

Severní Korea tento systém vylepšuje a snaží se dolet rakety prodloužit na 10 000 kilometrů, s nímž by mohla ohrozit i území Spojených států.

Severní Korea zahájila přípravy testu po nedávném vypovězení všech dohod s Jižní Koreou, jež postupně uvolňovaly vztahy mezi oběma státy Korejského poloostrova, které rozdělila válka. Ta vlastně neskončila, jen bylo v roce 1953 vyhlášeno příměří. V neděli Pchjongjang navíc varoval, že vzhledem k horšícím se vztahům s Jižní Koreou se Korejský poloostrov ocitl na pokraji války.

Severní Korea užívá taktiku vydírání

Motivů pro zvyšování napětí a předvádění síly může mít Pchjongjang více. Vztahy mezi oběma Korejemi se začaly zhoršovat před rokem, kdy byl v Jižní Korei zvolen prezidentem Lee Myung-bak, stoupenec tvrdší politiky vůči sousední diktatuře.

Podle pozorovatelů se severokorejský režim také snaží vylepšit svoji pozici pro další vyjednávání s USA. Diktatura již dlouhodobě praktikuje vydírání mezinárodního společenství, když vyměňuje přísliby zastavení programu vývoje zbraní hromadného ničení za humanitární a ekonomickou pomoc. Země zmítaná hladomory se zaostalou ekonomikou přitom udržuje miliónovou pozemní armádu.

Reklama

Související články

KLDR zrušila všechny smlouvy s Jižní Koreou

Severní Korea v pátek oznámila, že odstupuje od veškerých politických a vojenských smluv, které má se svým jižním sousedem. Jižní Korea prý vůči komunistickému...

Výběr článků

Načítám