Hlavní obsah

Jižní Korea měla tajný program obohacování uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/NEW YORK

Jihokorejští představitelé připustili, že vědci v zemi navzdory mezinárodnímu zákazu a smlouvám pracovali na tajném programu obohacování uranu - ovšem bez souhlasu vlády.

Foto: MP Karviná

Takto dopadl muž, kterého pes pokousal

Článek

Soul přiznal, že porušil nařízení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Toto odhalení může vést k tomu, že Jižní Korea bude nucena stejně jako její severní soused vypovídat před Radou bezpečnosti OSN.

Tým MAAE tajně navštívil Jižní Koreu minulý týden poté, co vláda uvedla, že země porušila smlouvu ohledně nešíření jaderných zbraní. Jihokorejská vláda sdělila MAAE, že někteří vědci v zemi prováděli před čtyřmi lety nezákonné tajné experimenty, akce však byla "partyzánská". Vědci mají být podle Soulu vyšetřováni, protože pracovali bez svolení.

"Vláda přijme opatření, aby do budoucna zabránila podobným případům," slíbilo ministerstvo vědy a techniky. Zařízení pro experiment bylo podle něj zničeno.

Experimenty se týkaly produkce vysoce obohaceného uranu vhodného pro výrobu atomové bomby. Oficiální zprávy sice uvádějí, že cílem bylo vyrábět palivo pro jaderné elektrárny, odborníci však tvrdí, že použitá technologie nemá v civilní sektoru žádný význam.

Jižní Korea pod tlakem USA v 70. letech zastavila vývoj jaderných zbraní.

Podle evropských diplomatů by Jižní Korea nyní měla být hodnocena stejně jako Írán, což by ztížilo její postavení ve světě a možná se podepsalo i na klíčovém spojenectví s USA.

Írán pokračuje v produkci obohaceného uranu

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) získala také informaci, že Írán zpracovává 37 tun uranu na hexafluorid uranu, aby získal obohacený uran, využitelný nejen v jaderné energetice, ale i ve zbrojení. Uvedla to ve zprávě, kterou zveřejnila ve středu. Diplomaté zprávu studují před schůzkou guvernérů MAAE, jež začne 13. září.

Íránci tvrdí, že chtějí hexafluorid uranu použít v odstředivkách v Natanzu, kde se vyrábí obohacený uran. Je-li však uran obohacen na více než 90 procent, je využitelný pro jadernou zbraň. Írán popírá, že o tak vysoké obohacení uranu usiluje, tvrdí, že chce získat jen palivo pro jaderné elektrárny

Úpravou 37 tun uranu by se dal vyrobit vysoce obohacený uran pro pět jaderných hlavic.

USA stále obviňují Írán

"Je to další jasný důkaz, že otázku íránského jaderného programu je nutné dostat k Radě bezpečnosti OSN," řekl náměstek amerického ministra zahraničí pro kontrolu zbrojení a mezinárodní bezpečnost John Bolton. 

USA vytrvale Írán obviňují z tajného jaderného zbrojení a na zářijové schůzce budou zřejmě nutit MAAE, aby Írán obvinila z porušování závazků signatáře smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Kdyby se na tom MAAE shodla, byl by případ přenesen do Rady bezpečnosti OSN, která má právo uvalit na zemi porušující jaderné závazky sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám