Hlavní obsah

Jestli je zavraždí, je to naše vina, varují kvůli Afgháncům britskou vládu bývalí generálové

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtyři desítky bývalých předních vojenských velitelů v Británii ve čtvrtek varovaly londýnskou vládu, že ji čeká hanba, pokud okamžitě nepomůže afghánským překladatelům a dalším pomocníkům, které spojenecká armáda po stažení z Afghánistánu zanechala na pospas radikálnímu hnutí Tálibán. Britské úřady za poslední tři měsíce zamítly žádost o azyl už 500 Afgháncům, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Čas se velmi rychle krátí, varují někdejší generálové v neobvykle otevřeném dopise adresovaném londýnské vládě.

Kabinet britského premiéra Borise Johnsona žádají, aby s ohledem na sílící vliv Tálibánu výrazně popohnal snahy přesídlit spřízněné afghánské překladatele do Spojeného království.

„Zůstáváme i nadále silně znepokojeni ohledně situace, které čelí naši bývalí překladatelé a další pomocníci, kteří s námi stáli bok po boku na bojišti,” stojí v dopise, který iniciovala Aliance Sulha (z arab. řešení, dohoda) sdružující válečné veterány.

Vláda nerozhodla, jak pomoci afghánským tlumočníkům, kteří pomáhali české misi

Domácí

„Jestli kteréhokoli z našich bývalých překladatelů ve světle našeho stažení Tálibán zavraždí, pak půjde bezvýhradně o naši hanbu,” upozorňují bývalí generálové.

Signatáři uznávají, že se vláda snaží pomoci, zejména skrze speciální systém Arap určený pro přesídlení a asistenci Afgháncům, ale upozorňují na zbytečnou byrokracii a nedostatek empatie.

Podle deníku Daily Mail zamítly britské úřady v posledních třech měsících přes 500 žádostí, včetně 130 žádostí překladatelů.

Biden schválil 100 milionů dolarů na evakuaci Afghánců spolupracujících s USA

Svět

Aby byla žádost přijata, musí uchazeč prokázat, že sloužil v pozici, kvůli které nyní čelí „bezprostřednímu nebezpečí”. Jenže řada z Afghánců nemá všechny potřebné dokumenty pro to, aby byrokratickým procesem prošla. Britská ambasáda v Kábulu, která má řízení na starost, má navíc nedostatek pracovníků, takže všechny žádosti nestíhá vyřídit.

Kritici, včetně signatářů dopisu, vládu vyzývají, aby k bezprecedentním okolnostem přihlédla a lidi, kteří byli pro operaci v Afghánistánu klíčoví, zachránila.

Česká republika zatím s pomocí váhá

Stejný problém v současnosti řeší i další spojenecké země, včetně České republiky.

Pomozte afghánským překladatelům, vyzval vládu Zeman

Domácí

K pomoci a přesunu spolupracovníků českých vojáků v Afghánistánu vyzval vládu prezident republiky, část opozice nebo iniciativa nazvaná Zachraňte tlumočníky. Například senátor Václav Láska (SEN 21) na svém Facebooku napsal, že se podle jeho názoru Česká republika chová jako zrádce.

Vláda na svém pondělním zasedání jednání o tomto tématu přerušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám