Hlavní obsah

Jedna z posledních cest pro Afghánce odříznutá. Z Kábulu odletí jen vojenská letadla

Mezinárodní letiště v Kábulu je uzavřeno pro komerční lety, startovat a přistávat mohou pouze vojenská letadla. S odvoláním na zdroje z NATO a z americké armády o tom v neděli informovaly agentury AP a Reuters. Afgháncům, kteří se obávají vlády radikálního islamistického hnutí Tálibán, pozastavení komerčních letů odřízlo jednu z posledních možností úniku ze země, poznamenala AP.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Letiště v Kábulu

Článek

Vojenské letouny nicméně pokračují v evakuacích. Ty urychlila kvůli poslednímu vývoji v zemi řada převážně západních zemí, které se snaží z Afghánistánu dostat do bezpečí své občany, pracovníky velvyslanectví, popřípadě jejich afghánské spolupracovníky.

Iniciativa Babišovi: Pomozte všem afghánským spolupracovníkům, někteří zvažují sebevraždu

Domácí

Bojovníci radikálního islamistického hnutí Tálibán v neděli po rychlé ofenzivě z posledních dnů bez boje obsadili další město a vstoupili do metropole Kábulu. Pod kontrolou už tak mají prakticky celou zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tálibán na předměstí KábuluVideo: AP

Z Kábulu se kvůli tomu snaží dostat tisíce lidí. Mnoho z nich míří na kábulské letiště, které je poslední možnou cestou ze země, protože Tálibán má pod kontrolou všechny hraniční přechody.

Kábul zachvátil chaos. Afghánský prezident opustil zemi

Blízký a Střední východ

Některé komerční aerolinie dnes podle agentury Reuters oznámily, že se začínají vyhýbat afghánskému vzdušnému prostoru, k tomuto kroku přistoupily například British Airways nebo Virgin Atlantic.

Reklama

Výběr článků

Načítám