Hlavní obsah

Jásir Arafat umírá na krvácení do mozku

Novinky, DPA, ČTK, BBC, Haarec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Stav palestinského vůdce Jásira Arafata se stále horší. Podle CNN je v kritickém stavu. Trpí silným krvácením do mozku. Arafata v úterý navštívil ve vojenské nemocnici Percy u Paříže palestinský premiér Ahmad Kurája. Podle něj zbývají vůdci už jen hodiny života. V případě smrti bude Arafat pohřben v Ramalláhu.

Foto: Promo Julie Svěcená
Článek

Tisková agentura Reuters přinesla k večeru s odkazem na neoficiální zdroje informaci, že Arafat zemřel. Jiná světová média však tvrzení popřela.

"Arafat bude pohřben v Ramalláhu," uvedl dnes odpoledne jeho sekretář Tajeb Abdul Rahím na tiskové konferenci na Západním břehu Gazy.

Do země by měl být pohřben ve svém sídle, kde jej Izraelci omezovali více než tři roky.

Kurája u lůžka

"Premiér Kurája vešel na jednotku intenzivní péče sám, pouze v doprovodu jednoho z Arafatových osobních strážců," upřesnil.

Zbývající tři členové delegace palestinských vysokých činitelů sice přijeli s Kurájou do nemocnice, Arafata však nenavštívili.

"Zdravotní stav Arafata se zhoršil během noci," řekl novinářům krátce před tím Christian Estripeau, vedoucí lékařského týmu.

"Neradostný vývoj pokračoval i ráno. Naměřené údaje směřují k vývoji, jehož směr nemůžeme ovlivňovat," dodal.

Neshody se Suhou

Palestinský premiér Ahmad Kurája, ministr zahraničí Nabíl Šás, předseda parlamentu Ravhí Fattúh a generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny Mahmúd Abbás do Paříže přiletěli v pondělí večer.

Celý den trvaly spory s Arafatovou ženou Suhou, která je obvinila z intrik s cílem uzurpovat si moc a roli, kterou její manžel po desetiletí zastával.

Představitel nemocnice uvedl, že vzhledem k Arafatově stavu bude návštěva omezena striktně na návštěvní hodiny.

Zatím není jasné, zda ve Francii má Suha právo rozhodovat o tom, kdo Arafata navštíví. Tajemník kabinetu Abú Zajda na to reagoval, že vůdce není "osobním vlastnictvím (své ženy)". 

Suha: muž ještě žije

V pondělí Arafatova žena poskytla televizi al- Džazíra telefonické prohlášení, v němž obvinila představitele palestinské samosprávy, že zkoušejí "pohřbít Arafata, který je ještě naživu, a vrátí se do vlasti".

Ministr Salah Tamri na to reagoval slovy: "My jsem Arafatova rodina. Známe ho dříve, než se jeho žena Suha narodila, a staráme se o něj."

Ministr zahraničí Michel Barnier v televizi France 2 ujistil, že palestinští představitelé "přirozeně budou moci Arafata navštívit a pozdravit". 

Vše je prý o penězích

Současné problémy mezí palestinským vedením a Suhou se točí zřejmě kolem peněz, které Arafat kontroluje.

Prohlásil to izraelský ministr zahraničí Silvan Šalom: "Arafat disponuje ohromnými sumami a také z toho pramení problémy, které mají Palestinci s převodem moci. Jde o to, kdo se těchto peněz chopí."

Podle izraelského listu Haaretz jsou ve hře stovky miliónů, ne-li miliardy dolarů na tajných kontech. Paní Arafatová si chce být jistá, že ona a její dítě, které má s Arafatem, zdědí část těchto peněz.

Zdravotní stav Arafata:

  • 23. října: prohlídka tuniských a egyptských lékařů, diagnóza: střevní chřipka.
  • 27. října: zdravotní stav se prudce zhoršil - Arafat opakovaně zvracel a nakrátko upadl do bezvědomí.
  • 29. října: Arafat převezen do Francie, do Fakultní vojenské nemocnici Percy na pařížském předměstí Clamart.
  • 31. října: vyšetření vyloučila rakovinu krve i život ohrožující nemoci. Stav palestinského vůdce údajně stabilizovaný.
  • 2. listopadu: francouzští lékaři vyloučili, že by trpěl leukemií
  • 3. listopadu: zdravotní stav Arafata se zhoršil; byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 4. listopadu: izraelská televize oznámila, že Arafat zemřel. Francouzští lékaři to popřeli s tím, že jeho stav je kritický.
  • 8. listopadu: Arafatova manželka Suha protestovala proti návštěvě  vysokých palestinských představitelů u lůžka chotě. 
  • 9. listopadu: Arafatův stav se přes noc zhoršil. Pacienta navštívil na jednotce intenzivní péče palestinský premiér Ahmad Kurája.
  • 10. listopadu: Arafatovi selhaly játra a ledviny. Izrael a Palestinci se dohodli, že bude pohřben v Ramalláhu. Vůdce v nemocnici navštívil vysoký islámský duchovní imám Tajsír Tamímí.
  • 11. listopadu: ve 03:30 SEČ Jásir Arafat zemřel.

Zdroj ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Stav Jásira Arafata se údajně nezhoršil

Stav palestinského vůdce Jásira Arafata, který je hospitalizován ve francouzské vojenské nemocnici nedaleko Paříže, zůstává stabilní. Oznámil to dnes mluvčí...

Arafat se údajně probral z komatu

Internetová verze izraelského listu Jediot Achronot uvedla, že se palestinský předák Jásir Arafat údajně probral z kómatu a otevřel oči. Arafatův poradce Nabíl...

Výběr článků

Načítám