Hlavní obsah

Japonsko sužují "nezvladatelní důchodci"

– TOKIO
Novinky, nka, The Telegraph

Japonští důchodci si našli nový způsob boje s frustrací - věnují se trestné činnosti. Počet lidí starších 65 let, kteří se dopustili trestného činu, za posledních deset let stoupl více než na trojnásobek.

Foto: Profimedia.cz

Změny japonské společnosti důchodcům znesnadňují život.

Článek

Na vrub lidí důchodového věku tak za minulý rok připadla sedmina všech oznámených trestných činů v Japonsku, včetně 150 vražd. Celkový počet trestných činů se přitom v Japonsku snižuje.

Zločinci v důchodovém věku se věnují převážně drobným krádežím, násilné činy, jako vraždy nebo napadení, však nejsou výjimkou. Zemí například otřásl případ pětaosmdesátiletého muže, který uškrtil svoji manželku. Nesnesl totiž pocit, že by jej přežila.

“Pro některé z nich to může být otázka peněz, to ale není hlavním důvodem,” říká Tomomi Fudžiwara, autor knihy Nezvladatelní důchodci. Nárůst trestné činnosti mezi staršími lidmi připisuje změnám, kterými japonská společnost v poslední době prochází. “V minulosti japonská společnost starší lidi ctila a pečovala o ně. Byli zvyklí žít v jednom domě se svými dětmi a rodinou. To se ale změnilo a oni neznají své okolí a sousedy,” dodává.

Japonská vláda vynaložila 39 miliónů liber na výstavbu věznic pro chovance v pokročilém věku. Spousta z vězňů jsou recidivisté, kteří prý zákon napodruhé překročili naschvál, jen aby se dostali zpět mezi své soukmenovce. Jejich chování nezpůsobuje jen odloučenost od rodin a samota, ale také nejistota z budoucnosti. Japonský penzijní systém totiž mnohým neposkytuje jistotu příjmu v době, kdy nebudou moci dále pracovat.

Spousta postarších lidí je pak pod tlakem, který ventilují pomocí nerudného chování. Stále častěji tak Japonci mohou narazit na nervní, hrubé a nepříjemné staříky, kteří dříve byli v zemi výjimkou. “Společnost se změnila, teď máme daleko více ekonomických problémů, takže opravdu nevidím možnost nějakého zlepšení v nejbližších letech,” řekl Fujiwara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám