Hlavní obsah

Janukovyčův poradce neměl být na sankčním seznamu EU, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk/Brusel

Poradce někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vyhrál právní bitvu s Evropskou unií. Tribunál Soudního dvora EU totiž v pondělí zrušil zařazení jména Andrije Portnova na unijní sankční seznam, kterým byl rok zmrazený jeho evropský majetek.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

V reakci na vývoj ukrajinské krize z konce roku 2013 země EU loni na počátku března rozhodly o zmrazení financí a prostředků osob odpovědných za zneužívání ukrajinských peněz nebo za porušování lidských práv v zemi.

Portnov, podle dokumentu „bývalý poradce ukrajinského prezidenta" Viktora Janukovyče, byl na seznam zařazen s platností od 6. března 2014. Zdůvodněním bylo, že je proti němu vedeno trestní řízení v souvislosti se zneužitím ukrajinských prostředků a jejich nezákonným převodem do zahraničí.

Portnov se obrátil na evropský soud, z postižených přitom nebyl jediný, kdo tak učinil. Ještě před rozhodnutím ale bylo jeho jméno od 5. března 2015 ze seznamu vyškrtnuto.

Podle názoru soudu byl dotyčný na seznam zařazen jen na základě dopisu ukrajinského Nejvyššího státního zastupitelství, které informovalo, že je vůči němu vedeno vyšetřování. „Tento dopis nijak blíže neupřesňuje trestné činy vytýkané A. Portnovi ani jeho odpovědnost za ně," upozornil v pondělí soud. Proto podle soudu zařazení Portnova na seznam neodpovídalo kritériím pro osoby, jejichž prostředky měly být zmrazeny.

Některé evropské sankce neuspěly

Mluvčí EU Maja Kocijančičová v reakci uvedla, že evropské instituce soudní rozhodnutí podrobně zkoumají a teprve poté rozhodnou o dalším postupu. „Jedná se o právní rozhodnutí soudu, není to politické rozhodnutí učiněné vládami zemí unie," upozornila mluvčí.

Tento typ sankcí EU naposledy upravila letos na počátku června, kdy je o devět měsíců prodloužila třem osobám a o čtyři měsíce osobě čtvrté. Není to přitom poprvé, co evropské sankce nejrůznějšího typu u soudu neuspěly. Známý je případ z loňského prosince, kdy Soudní dvůr EU rozhodl kvůli formálním nedostatkům o dočasném vyřazení palestinského hnutí Hamas z unijního seznamu teroristických organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám