Hlavní obsah

Izraelci uvažují o atentátu na palestinského premiéra

– JERUZALÉM

Nově jmenovaný palestinský premiér Ismáíl Haníja by se mohl stát terčem cílené likvidace ze strany Izraele v případě, že by Hamás provedl sebevražedné útoky proti Izraeli. Prohlásil to bývalý šéf izraelské tajné služby Šin Bet Avraham Dichter, který je považován za možného izraelského ministra obrany po březnových parlamentních volbách.

Článek

Dichter palestinskému listu Jediot Achronot také řekl, že by Haníja byl zatčen, pokud by někdy padl do rukou izraelské armádě. "Nevidím situaci, v níž by se Haníja těšil imunitě jen proto, že je premiér," prohlásil Dichter.

Haníja jeho výroky odbyl jako nehodné odpovědi. "Nebojíme se hrozeb," podotkl.

"Pokud by byl spáchán teroristický útok, na který by se Izrael rozhodl odpovědět preventivním krokem, pak by byl Haníja legitimním cílem, protože nemůže provést žádný teroristický útok bez Haníjova schválení," řekl Dichter.

Zabíjení jako mírové řešení

Dichter je architektem izraelské politiky "cílené likvidace" palestinských radikálů. V čele tajné služby Šin Bet stál od roku 2000 do roku 2005 a za jeho velení Izrael široce uplatňoval politiku zabíjení palestinských radikálů jako klíčovou strategii proti palestinské intifádě.

Izraelci tento postup výrazně podporovali, Palestinci a mezinárodní společenství ho ale odsuzovali jako cestu vedoucí k rozdmýchávání násilí a podkopávající snahy o mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Dichter teď nezastává žádnou pozici ovlivňující izraelskou politiku. Má však vliv v rámci centristické strany Vpřed, jíž průzkumy předpovídají vítězství v předčasných parlamentních volbách stanovených na 28. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám