Hlavní obsah

Izraelci odhalují šokující život vězně Hizballáhu

Novinky, Břetislav Tureček, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Noviny židovského státu přetékají detaily i spekulacemi o anabázích Izraelce Elhanana Tannenbauma drženého od podzimu 2000 libanonským hnutím Hizballáh. Postava předpokládaného obchodníka s drogami přitom není bezvýznamnou figurkou: Izrael je totiž ochoten za jeho vrácení a za ostatky tří vojáků držených rovněž v Libanonu propustit až 400 arabských vězňů.

Foto: Vratislav Konečný

Slatinská dřevěná zvonice obklopená lípami, v létě to v korunách včelami pořádně bzučí

Článek

Kvůli chystané výměně stovek Palestinců a občanů dalších arabských států za zmíněné Izraelce jednal v polovině týdně v Berlíně izraelský ministr zahraničí Silvan Šalom s kancléřem Gerhardem Schröderem; Německo je totiž hlavním prostředníkem mezi židovským státem a libanonskou organizací. Izraelce ale mnohem více než vleklé diplomatické peripetie zajímají informace o Tannenbaumovi, jejichž zveřejňování ve středu umožnil z podnětu médií a přes protesty příbuzných Nejvyšší soud země.

Drží Libanonci agenta Mosadu?

Když se Tannenbaum dostal do rukou Hizballáhu, šéf této nábožensky orientované organizace šajch Hasan Nasralláh ho označil za agenta Mosadu, což Izrael popírá. I bez toho má ale Izraelec svou cenu: je totiž armádním plukovníkem v záloze.

Když se Tannenbaum dostal do rukou Hizballáhu, šéf této nábožensky orientované organizace šajch Hasan Nasralláh ho označil za agenta Mosadu, což Izrael popírá. I bez toho má ale Izraelec svou cenu: je totiž armádním plukovníkem v záloze.Tannenbaum se coby byznysmen podle všeho dostal do vážných finančních potíží. Deník Ha´arec uvádí, že právě to jej v říjnu 2000 motivovalo k cestě do Belgie a - jak se svěřil přátelům - do "arabské země", kde měl uzavřít obchod v hodnotě 150 tisíc dolarů.

Tannenbaum pak skutečně pod cizím jménem z Bruselu odletěl do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech (SAE). Další výklady se ale liší. Podle některých médií se nechal vylákat členkou Hizballáhu vystupující jako obchodnice na horkou libanonskou půdu; také Nasralláh v bejrútském listu Daily Star prohlásil, že Izraelec přijel do země z vlastní vůle.

Za zajetím může stát Teherán

Ha´arec však dnes citoval nejmenovaný izraelský bezpečnostní zdroj, podle nějž byl Tannenbaum do Bejrútu unesen, a to za asistence íránských tajných služeb. Zvláštním letadlem prý byl ze SAE přepraven přes Írán do Libanonu.

Izraelský premiér Ariel Šaron se nechal před pár dny slyšet, že vrátí-li se Tannenbaum do Izraele, může se zpovídat ze svých domnělých kriminálních činů. Anonymní policejní zdroje totiž hovoří o tom, že předmětem jeho obchodů byla narkotika a zbraně, což jeho příbuzní popírají. Dalším jeho prohřeškem je každopádně cesta do SAE, již má coby záložní důstojník zakázanou, nemluvě o tom že policie má prý zmapováno i několik jeho cest do samotného Libanonu, kde prý mj. po přeražení data výroby prodával prošlé izraelské léky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám