Hlavní obsah

Izrael varoval před "druhou fází" operace

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelské letectvo pokračuje pátým dnem v útocích na palestinské pásmo Gazy, kterými reaguje na ostřelování izraelského území z této oblasti. Terčem nejnovějšího izraelského náletu se stalo mimo jiné mediální středisko vládnoucího hnutí Hamás. Izrael také začal na frekvencích palestinských rádií v arabštině vysílat varování, aby se civilisté vyhýbali budovám Hamásu. Zároveň sdělil, že se blíží "druhá fáze" operace, což může znamenat ledacos.

Foto: ČTK/AP

Izraelské tanky Merkava zaujímají pozice poblíž hranice s pásmem Gazy.

Článek

Při náletech v neděli v pásmu Gazy podle agentury AFP zemřely tři děti. Při útoku na budovy palestinské televize také bylo zraněno šest novinářů. Celková bilance náletů na Gazu od středy dosáhla 49 mrtvých, asi polovinu tohoto počtu tvoří civilisté.

Izrael začal vysílat vzkaz palestinským civilistům na vlnách rozhlasových stanic, které patří Hamásu. "Obyvatelé Gazy, Hamás si hraje s ohněm a riskuje váš osud," zní podle agentury AP hlášení v arabštině, které se opakuje každých pět minut. "Izraelské obranné síly se blíží k druhé fázi svých operací. Pokud chcete zůstat v bezpečí, nepřibližujte se k infrastruktuře a ke členům Hamásu."

Vysílaná zpráva neupřesňuje, co by měla být ona druhá fáze operace. U hranic palestinské enklávy se ale shromáždily tisíce izraelských vojáků a spekuluje se, že by Izrael mohl zahájit pozemní operaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Izraelští vojáci se poblíž pásma Gazy připravují k možnému útokuVideo: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil, že pokud Palestinci neskončí s ostřelováním izraelského území, je izraelská armáda připravena zesílit operaci vedenou proti pásmu Gazy.

V noci na chvíli klid

Palestinské raketové útoky, které Izrael k náletům na Gazu vyprovokovaly, v noci na několik hodin ustaly. Ráno ale palestinští ozbrojenci vypálili další čtyři rakety na město Aškelon. Dvě z nich sestřelila izraelská protiraketová obrana, jedna střela zasáhla auta na parkovišti a jedna obytný dům. Při útocích byli zraněni dva civilisté.

Dopoledne pak palestinští ozbrojenci vypálili dvě střely na Tel Aviv. Byl to čtvrtý raketový útok na město od začátku izraelské letecké ofenzivy proti Gaze. Izraelská protivzdušná obrana ale dokázala obě střely zneškodnit za letu. Celkem si palestinské ostřelování Izraele vyžádalo od středy tři mrtvé.

Palestinci vypálili na Izrael od středy přes 500 raket, izraelské letectvo zasáhlo v pásmu Gazy téměř 1000 cílů.

Podle izraelského listu Haarec řekl premiér Benjamin Netanjahu americkému prezidentovi Baracku Obamovi, že je ochoten zastavit nálety jedině v případě, že současně ustanou raketové útoky na Izrael z Gazy.

Agentura AFP s odvoláním na palestinské a egyptské zdroje napsala, že se podařilo dosáhnout pokroku v jednání o příměří mezi Palestinci a Izraelem. Podle agentury není vyloučeno, že se podaří vyhlásit klid zbraní už v neděli nebo v pondělí. Zdroje AFP ale upozorňují, že ke konečné dohodě je ještě dlouhá cesta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám