Hlavní obsah

Izrael stojí za nedělním atentátem na vůdce Hamásu

Novinky, ČTK, BBC, Haarec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK/JERUZALÉM

Jeden z velitelů palestinské radikální šíitské organizace Hamás Izzadín Šajch Chalíl zahynul v neděli v Damašku při pumovém atentátu na jeho auto. Výbuch vůz zcela zničil. Izraelský rozhlas tvrdí, že za akcí stojí izraelská bezpečností služba. Hamás ji z toho obvinil.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.10.2016. Fotosoutěž Život v detailu. Dům kultury AKROD Ostrava - Zábřeh. Účastníky přivítala jednatelka DK AKORD Mgr. Darina Daňková.

Článek

"Někteří lidé vedou nebezpečný život," uvedl izraelský představitel pro internetovou verzi listu Haarec a dodal, že "teroristé nejsou v bezpečí ani v Damašku". Obvinění Hamásu nepopřel.

Ariel Šaron krátce po atentátu řekl na schůzi kabinetu, že dal armádě příkaz zintenzívnit operace proti palestinským radikálním skupinám: "Dal jsem armádě rozkaz zintenzívnit boj a zabránit palestinským teroristům střílet na naše území rakety a granáty. Nepřipustíme žádný kompromis a pomstíme se všem, kdo na nás útočí."

Žádný oficiální představitel se však k atentátu nevyjádřil.

Několik minut potom, co bomba zabila Chalíla, mluvčí Hamásu řekl: "Jde o zbabělý zločin sionistického Mossadu".  Mossad je tajnou službou Izraele.

Izrael uvedl po sebevražedném útoku ze 16. září, že bude útočit na velitele Hamásu "kdekoliv budou".  [celá zpráva]

Palestinské organizace sídlí v Sýrii

Sýrie nepopírá že podporuje militantní protiizraelské skupiny, ovšem říká že jde jen od podporu politickou a ne vojenskou. Hlavní vůdce Hamásu Chálid Mišal však žije v Sýrii. Palestinské vedení však tvrdí, že syrská vláda přinutila zavřít kanceláře mnoha palestinských organizací na území Sýrie včetně Hamásu.

Loni v říjnu Izrael poprvé po 30 letech zasáhl syrské území, když zaútočil na palestinský tábor u syrského hlavního města. Šlo o odvetu za sebevražedný atentát v Haifě, kde zemřelo 19 lidí. [celá zpráva]

Hon na vůdce Hamásu

Vůdci Hamásu jsou tento rok terči izraelských útoků, zabit byl šajch Jasín [celá zpráva] i jeho nástupce Rantísího [celá zpráva]. Zabito bylo také mnoho nižších velitelů.

Panarabský list Al-Haját minulý týden napsal, že tajná služba nejmenovaného arabského státu předala Izraeli mimořádně cenné informace o infrastruktuře Hamásu a o jeho exilovém vedení. Mossad údajně získal přesné informace i o denním programu a zvycích dvou vůdců Hamásu Chálida Mišala a Músy abú Marzúka, který žije též v Sýrii.

Podle listu Al-Haját Izrael informace získal po atentátu, který spáchali Palestinci v srpnu v Beeršebě a při němž zabili 16 lidí. [celá zpráva]

Izraelský rozhlas oznámil, že Chalíl, který byl před dvanácti lety vyhoštěn z Izraele,  pomáhal při výcviku pyrotechnika Jahjá Ajáše, jehož Izraelci zabili v Gaze před osmi lety.

Portréty izraelského premiéra Ariela Šarona, jeho ministra financí Benjamina Netanjahua a prezidenta Mošeho Kacava se ocitly jako "muži na odstřel" na ohromném terči namalovaném na zemi v samém centru Jeruzaléma poblíž rezidencí Netanjahua a Kacava. Podle izraelského ministra vnitřní bezpečnosti za akcí stojí izraelská krajní pravice a ne Palestinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám