Hlavní obsah

Izrael schválil výměnu stovek vězněných Arabů

Novinky, Břetislav Tureček, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IZRAEL

Izraelská vláda v neděli těsnou většinou 12 ku 11 hlasům odsouhlasila výměnu asi 400 vězněných Arabů - především Palestinců a Libanonců - za obchodníka Elhanana Tannenbauma a těla tří zabitých izraelských vojáků s libanonským hnutím Hizballáh.

Foto: Archiv KZ Valašské Meziříčí

Glen Hansard v M-klubu v roce 2002.

Článek

Premiér Ariel Šaron před hlasováním argumentoval, že odmítnout týdny pilovanou výměnu by znamenalo "ponechat Žida, izraelského občana v rukou Hizballáhu a přivodit tak jeho smrt". V sobotu v noci osobně přesvědčoval ministra obrany Šaula Mofaze, popřel však informace médií, že jej k souhlasu s výměnou tlačil pohrůžkou sesazením.

Vlivný ministr financí Benjamin Netanjahu souhlasil až poté, co bylo do textu zapracována zmínka, že Izrael nevydá žádného vězně s "rukama od krve", čímž jsou míněni aktivní účastníci útoků na Židy a Izraelce.

Uskutečnění dohody stále není jisté

Libanonský deník an-Nahár dnes napsal, že v Bejrútu o dohodě jednají němečtí zprostředkovatelé a že k výměně by mohlo dojít už ve čtvrtek. V sobotu ale list as-Safír citoval vůdce Hizballáhu šajcha Hasana Nasralláha, že "dohoda bude zhacena, pokud nebude propuštěn také Sámir Kuntar". Jde přitom o muže s "rukama od krve", který v roce 1979 severoizraelské Naháriji zavraždil jednoho muže a jeho dvě dcery a Izraelci jej proto nezařadili na seznam osob určených k výměně.

Vyměnit chce i židovský extremista

Deník The Jerusalem Post dnes informoval, že o zařazení na seznam požádal i Noam Federman, bývalý člen zakázané židovské militantní skupiny Kach usvědčený z nedovoleného ozbrojování. U Nejvyššího soudu Federman argumentoval, že je-li považován za teroristu, měl by být propuštěn stejně jako arabští teroristé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám