Hlavní obsah

Izrael má novou Šaronovu vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský parlament v pondělí schválil složení nové koaliční vlády národní jednoty. Premiér Ariel Šaron má tedy k dispozici parlamentní většinu nezbytnou pro uskutečnění svého plánu odsunu Izraelců z pásma Gazy.

Foto: archiv NPÚ, územní pracoviště Č. Budějovice

Larischovské apartmá

Článek

Bezprostředně po hlasování složilo devět nových členů kabinetu přísahu. Je mezi nimi i šéf labouristů Šimon Peres, který se stal náměstkem premiéra Šarona.

Partnery premiérova bloku Likud jsou v nové vládě labouristická Strana práce a ultraortodoxní formace Jednotný judaismus tóry. Pro kabinet v tomto složení hlasovalo 58 poslanců ze 120 členů Knesetu, 56 se jich vyslovilo proti a šest se hlasování zdrželo. Nová vláda bude v parlamentu disponovat většinou 66 křesel.

Obavy vzbuzovala před hlasováním hrozba 13 "rebelských" poslanců premiérova Likudu, kteří chtěli hlasovat proti novému kabinetu. Šaron proto krátce před zahájením dnešního zasedání Knesetu varoval poslance svého bloku, aby svým případným nesouhlasem s novou vládou a v důsledku toho vynucenými předčasnými volbami nezpůsobili "katastrofu" v zemi.

Šaron ztratil většinu v parlamentu loni v létě, když se některé strany a stoupenci tvrdé linie v jeho vládě postavili proti plánu zrušit všechny židovské osady v pásmu Gazy a některé na západním břehu Jordánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám