Hlavní obsah

Italský premiér se spojil s Mussoliniho vnučkou

ČTK, Novinky, Agenzia Italia,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský premiér Silvio Berlusconi podepsal v pátek politickou dohodu s extrémně pravicovým hnutím Sociální alternativa, v jehož čele stojí vnučka italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho Alessandra.

Článek

"Dospěli jsme k dohodě mezi Domem svobod (CDL, vládní koalice pravého středu) a Sociální alternativou," oznámil Berlusconi. Rozšířil tak oficiálně svou volební koalici o extrémní pravici. K dohodě došlo, když se Mussoliniová a její dva kontroverzní spojenci Roberto Fiore a Adriano Tilgher ve čtvrtek rozhodli, že nebudou figurovat na seznamech CDL a navrhnou jiné kandidáty pro volby, které se budou konat 9. a 10. dubna.

I tak pakt vyvolal pobouření mezi ostatními Berlusconiho spojenci. V AS jsou totiž kontroverzní osobnosti patřící ke skupinkám neofašistické extrémní pravice. "Přes stažení kandidatur představitelů Sociální alternativy je nadále hlavním problémem sdílení základních hodnot a politického projektu," zdůraznil Ignacio La Rossa, jeden z vůdců Národního spojenectví (AN), které vzešlo z postfašistického hnutí a dnes je druhou největší stranou Berlusconiho vládní koalice CDL 

Ještě více je pobouřena opozice. "Je to velmi vážné, když Berlusconi podepsal dohody s neofašistickou extrémní pravicí a přivedl  ji na palubu skupiny jako Forza Nuova nebo Terzo Posizione, i když v novinách píše, že vyloučil ze seznamů fašisty," řekl v reakci předseda hlavní opoziční strany Levicoví demokraté Massimo D'Alema. "Potvrzuje to, že Berlusconi je velký ilusionista, který manipuluje média a kontroluje velkou část z nich. Vidíme Berlusconího sílu v praxi a je nutné se jí postavit."

Strana Mussoliniové v programu zavrhuje rozšíření Evropské unie o Turecko, prosazuje zrušení zákona povolujícího interrupce, požaduje navracení uprchlíků a pranýřuje americký imperialismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám