Hlavní obsah

Irma si vyžádala první mrtvé, v Atlantiku se formuje další hurikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hurikán Irma si na francouzské části karibského ostrova Svatý Martin a na ostrově Svatý Bartoloměj vyžádal nejméně dva mrtvé a dva vážně zraněné. Před odletem na postižená území to ve středu novinářům sdělila francouzská ministryně pro zámoří Annick Girardinová. Dodala, že situace se velmi rychle mění.

Foto: Alvin Baez, Reuters

Muž stojící na pláži Luquillo v Portoriku, k němuž se blíží hurikán Irma.

Článek

Francouzská vláda podle Girardinové vypracovala záchranný plán. Jeho realizaci ale brání skutečnost, že do nejhůře zasažených oblastí se nelze dostat.

Foto: Alvin Baez, Reuters

Muž stojící na pláži Luquillo v Portoriku, k němuž se blíží hurikán Irma.

Bouře Irma - která se řadí do nejvyšší, páté kategorie hurikánů - podle úřadů ničila domy, přerušila elektrické vedení a způsobila bleskové záplavy. Evakuovány byly desetitisíce lidí.

Irma se nyní blíží k Portoriku, koncem týdne by měla dorazit i na americkou pevninu. Florida se už začala připravovat na evakuaci. Prezident Donald Trump vyhlásil v ohrožených oblastech stav ohrožení.

Vedle Irmy se formují i další hurikány

Bouře Irma se nad Atlantským oceánem formuje už týden. V úterý dosáhla nejvyššího stupně pět v hodnocení síly hurikánů. Podle guvernéra Portorika Ricarda Rossela je to „naprosto bezprecedentní živel, jaký jsme tady dosud nezažili”.

Nad Atlantikem a v Mexickém zálivu navíc sílí i další dvě tropická bouře José a Katia, které už zesílily na hurikány prvního stupně. S odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC) o tom ve středu informovala agentura AP.

Zatímco José se zformoval nad Atlantským oceánem, Katia se vytvořila v Mexickém zálivu. Podle meteorologů José zatím pro pevninu nepředstavuje nebezpečí, Katia by nad východní Mexiko měla dorazit ve čtvrtek.

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Oba nové hurikány dosahují zatím prvního stupně na pětistupňové Saffirově-Simpsonově stupnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám