Hlavní obsah

Íránští záchranáři našli trosky havarovaného letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Záchranné týmy našly trosky vojenského dopravního letadla, které se zřítilo na jihovýchodě Íránu. Úřady potvrdily, že nehodu nepřežil nikdo z 302 lidí na palubě včetně 18členné posádky. Všichni cestující byli příslušníky elitní Íránské revoluční gardy. Ruské letadlo typu Iljušin letělo ze Zahedánu do Kermánu.

Článek

Letová kontrola ztratila kontakt s posádkou přibližně v půl šesté místního času (15:00 SEČ). Stroj se zřítil zhruba 35 kilometrů od Kermánu. Íránská televize uvedla, že horští průvodci se přidali k týmům Červeného kříže, aby v obtížném horském terénu pátrali po ostatcích obětí tragédie.

Příčina leteckého neštěstí není přesně známa. V regionu však hustě sněžilo. Letový dispečer v Kermánu agentuře IRNA sdělil, že pilot krátce před ztrátou spojení hlásil špatné počasí se silným větrem. "Pokouším se dostat k letišti, snad se povětrnostní podmínky zlepší," byla poslední slova pilota.

Přípravy na návštěvu vůdce

Podle AP letěli příslušníci gardy do města připravit se na návštěvu nejvyššího vůdce Ajatoláha Ali Chameneího. Íránská revoluční garda byla zformována krátce po svržení šáha a vytvoření Islámské republiky před víc než dvaceti lety. Na gardu, kterou v současnosti tvoří na 120 tisíc mužů a podléhá přímo Ajatoláhu Chameneímu, se Íránci spoléhají jako na ochránce íránského islámského režimu.

Zastaralá ruská letadla

V Íránu se v posledních letech odehrálo několik leteckých neštěstí, ve většině případů se jednalo o stroje ruské výroby. Ty tvoří víc než polovinu íránské dopravní letky. Sankce USA zanechaly Írán plně závislým na zastaralých strojích vyrobených v někdejším Sovětském svazu.

Tři z nich v posledních dvou letech spadly a v jejich troskách zemřelo celkem na 200 lidí.

Poslední velkou tragédií bylo do včerejška zřícení ukrajinského letadla loni v prosinci. Nový stroj narazil do hory během přistávacího manévru u Isfahánu. Na jeho palubě zahynulo 40 vědců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám