Hlavní obsah

Íránský prezident nabídl rezignaci

ČTK, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský prezident Mohammad Chátamí v sobotu oznámil, že bude-li si to jeho lid přát, odstoupí z funkce. K tomuto nečekanému kroku se rozhodl, protože obyvatelé země jsou stále nespokojenější, že jím slibované demokratické reformy se neuskutečnily.

Foto: Dana Ehlová

Vláček hráček v Dobrušce

Článek

Chátamí nabídnul rezignaci na svou funkci už ve čtvrtečním projevu v Karadži západně od metropole Teheránu, ale státní televize a rozhlas pasáž jeho projevu týkající se případné rezignace zcenzurovaly. Zveřejněna byla až v sobotu.

"Nejsme pány lidu, ale služebníky tohoto národa. Řekne-li tento národ 'Nechceme vás', půjdeme," řekl Chátamí. Vyzval k uklidnění atmosféry, ale také k uspořádání sedmých parlamentních voleb. Zdůraznil přitom, že hlas lidu by měl být vyslyšen a jeho přání uskutečněna.

Kdysi populární prezident se stal v uplynulých měsících terčem sílícího tlaku s cílem přimět ho k pevnému postoji vůči nevoleným konzervativcům a ke splnění volebních slibů ohledně svobod a demokratických změn. Chátamího naděje na kompromis s konzervativci v uplynulých týdnech pohasly poté, co konzervativní Rada dohlížitelů, která prověřuje veškerou parlamentní legislativu, odmítla dva klíčové návrhy reformních zákonů, předložené prezidentem. Proti konzervativním silám v posledních týdnech také demonstrovali studenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránští studenti obsadili parlament

Dvě desítky studentů obsadily v neděli íránský parlament na protest proti zatčení svých kolegů při protivládních demonstracích. V uplynulém týdnu bylo...

Írán přitvrzuje vůči studentům

Íránské úřady dnes oznámily, že zakáží část akcí připomínajících devátý červenec, tj. studentské nepokoje z roku 1999. "Ministr vnitra nevydá žádné povolení...

Výběr článků

Načítám