Hlavní obsah

Íránský parlament schválil potraty

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský parlament v úterý schválil zákon umožňující ukončení těhotenství do čtvrtého měsíce od početí, pokud se prokáže, že plod vykazuje vážné zdravotní poškození. Jde o značný posun od dosavadního stavu, který interrupce povoloval jen v případě ohrožení života matky a kdy legislativa náboženského režimu vytlačovala všechny ostatní potraty do ilegality.

Článek

"Zákaz potratů nezmenšil jejich výskyt, ale zvýšil úmrtnost matek při ilegálních interrupcích," apeloval na své kolegy poslanec Núraddín Pírmoazen.

V 290členném madžlisu zákon podpořilo 127 z 217 přítomných poslanců. Rozhodující instancí bude Rada dohlížitelů, sbor 12 expertů na ústavní a islámské právo, kteří u všech zákonů posuzují, zda jsou v souladu s konstitucí i náboženskými zásadami.

Pírmoazen ale upozornil, že změnu již podpořila svým dobrozdáním řada náboženských autorit včetně nejvyššího vůdce ájatolláha Alího Chámeneího. "Potrat je povolen, než se u plodu vyvine duše, a pro takové případy existuje náboženský souhlas," řekl.

I v případě potvrzení zákona bude interrupce přípustná jen pro sezdané páry, neboť sexuální vztahy mimo manželství jsou v Íránu trestné. Poškození plodu nebo riziko pro matku budou muset potvrdit čtyři lékaři, žádost o potrat musejí podepsat oba rodiče.

Teheránský deník Entecháb před dvěma lety napsal, že ročně je v zemi provedeno na 80 tisíc ilegálních potratů, a šéf zdravotního výboru parlamentu Džahánbachš Amíní letos v lednu varoval, že jich dále přibývá, zejména v soukromých klinikách. Jak matce, tak lékaři za zákrok hrozí až deset let vězení.

Kvůli poplatkům, jež se pohybují v řádu desítek tisíc korun, ale praxe zůstává velmi výnosným odvětvím, zejména když stále roste poptávka. "Nejčastěji se k tomu uchylují ženy kolem 23. roku věku, aby skryly mimomanželský sexuální poměr nebo legální předmanželský vztah (sex mezi zásnubami a svatbou)," upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Hosejn Málek Afzalí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám