Hlavní obsah

Írán postihla dvě zemětřesení

Teherán
Aktualizováno

Írán ve čtvrtek zasáhla dvě zemětřesení. První a slabší otřesy o síle 5,1 stupně postihly v noci jihoíránskou provincii Kermán. Ráno pak západní provincii Kermánšáh blízko hranice s Irákem zasáhlo zemětřesení o síle 5,6 stupně, otřesy byly cítit až v Bagdádu. Na obě místa byli vysláni záchranáři. Ani v jedné z lokalit zatím nejsou hlášeni mrtví. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Archivní snímek z listopadového zemětřesení na západě Íránu

Článek

„Zemětřesení zasáhlo město Súmár, které leží na rozhraní provincií Kermánšáh a Ílám. Zatím nebyli hlášeni žádní mrtví či zranění,” uvedl představitel místních úřadů. Otřesy byly kolem 10:00 místního času (08:00 SEČ) cítit i v Bagdádu.

Jiné zemětřesení o síle 5,1 stupně postihlo v noci na čtvrtek také jihoíránskou provincii Kermán. Zemětřesení, které mělo ohnisko v hloubce deseti kilometrů, postihlo vesnici Hodžedk, která leží asi 700 kilometrů jihovýchodně od Teheránu. Místní obyvatelé vyběhli ze svých domů v obavách z dalších otřesů. Žádné oběti však hlášeny nejsou. Provincii Kermán v uplynulých měsících postihlo několik zemětřesení o síle čtyři až 6,2 stupně.

Írán se nachází nad několika liniemi seizmických zlomů, zemětřesení jsou tam proto častá.

V listopadu zasáhlo západní Írán zemětřesení o síle 7,3 stupně. V důsledku katastrofy přišlo o život více než 600 lidí a 9000 dalších bylo zraněno. [celá zpráva] Nejhorší zemětřesení v tomto tisíciletí postihlo Írán v roce 2003, kdy na jihu zahynulo nejméně 26 000 lidí. Srovnáno se zemí tehdy bylo historické město Bám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám