Hlavní obsah

Írán chce peníze za přerušení jaderného programu

– TEHERÁN/VÍDEŇ

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vyzval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby odškodnila Teherán za to, že v roce 2003 přerušil své jaderné aktivity. MAAE zasedá druhým dnem ve Vídni. Má rozhodnout o tom, jestli problém s íránským jaderným programem předá Radě bezpečnosti OSN.

Článek

"MAAE musí odškodnit Írán za to, že způsobila škody rozvoji jeho vědy, techniky a hospodářství pozastavením jeho jaderných aktivit," citovala íránská státní televize Ahmadínežáda.

Pod tvrdým tlakem západních zemí Teherán přerušil v roce 2003 obohacování uranu a s tím spojených činností a zahájil jednání se třemi evropskými velmocemi - Británií, Německem a Francií - o svém nukleárním programu.

Vyjednávání ztroskotalo loni, když se ukázalo, že Írán nehodlá přistoupit na úplné ukončení obohacování uranu, který je použitelný k výrobě atomové zbraně.

Na začátku února MAAE vyzvala, aby se íránskými jadernými ambicemi zabývala RB OSN. Írán na to zareagoval tím, že se na obohacování uranu začal znovu připravovat. [celá zpráva] V neděli Teherán varoval, že pokud otázku íránských jaderných výzkumů začne řešit RB OSN, zahájí obohacování uranu ve velkém.

Reklama

Související články

Írán začal pracovat na obohacování uranu

Írán v úterý potvrdil, že obnovil část procedury obohacování uranu. Oznámil to íránský vyjednávač Džavád Vaídí. "Neznamená to ale, že jedeme na plný výkon....

Výběr článků

Načítám