Hlavní obsah

Indická policie zatýká tisíce hinduistů z obav z násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Na čtyři tisíce hinduistů zatkla indická policie ve Váránásí ve státě Uttar Pradéš, aby jim znemožnila účast na pátečním velkém shromáždění v Ajódhji za obnovení hinduistického chrámu ve městě. Policie se obává, že by shromáždění svolané Světovou hinduistickou radou mohlo vést k novým náboženským nepokojům.

Foto: Miloš Volek

Do Chodova si našli i letos cestu přední čeští vrhači, aby se na zdejším kruhu pokoušeli splnit limity na evropská a světová klání.

Článek

Podle informací agentury Reuters míří do severoindické Ajódhji, která je kvůli zbořené mešitě a chrámu jablkem sváru mezi indickými muslimy a hinduisty od roku 1992, na 70 000 hinduistických aktivistů. Policie už pozatýkala tisíce lidí. Více než 3000 z nich bylo opět propuštěno s důrazným upozorněním, aby se vrátili tam, odkud přišli. Další 2000 hinduistů nyní policie blokuje v táboře na předměstí Ajódhji.

Město bylo příchozím uzavřeno

Aktivisty Světové hinduistické rady podle agentury DPA sebrala policie přímo na ajódhjském nádraží. Indická agentura UNI hlásí přes 10 tisíc zadržených. Zatčení lidé jsou umisťováni v improvizovaných vězeních zřízených ve školách, autobusových nádražích a stadiónech. Hinduističtí aktivisté se však nadále snaží do Uttar Pradéše dostat.

Policie nenechala nic náhodě a místo zbořené mešity, kde hinduisté chtějí vybudovat svůj nový chrám, zcela uzavřela. Ani obyvatelé města se nemohou po Ajódhji volně pohybovat bez identifikačních průkazů. Muslimské rodiny z oblasti raději odcestovaly.

Spory o mešitu a chrám

Ajódhja je místem krvavých sporů hinduistů a muslimů. Právě v tomto poutním městě, jehož název paradoxně znamená "místo, kde se neválčí", stál v minulosti hinduistický chrám připomínající rodiště boha Rámy.

V 16. století ho zbořili muslimové, kteří tu postavili mešitu. V roce 1992 dav tisíců hinduistických fanatiků požadoval výstavbu nového chrámu a mešitu zničil, což vyvolalo vlnu násilí po celé Indii, při níž zahynulo na 3000 lidí.

Muslimové tvoří asi 12 procent indického obyvatelstva, zatímco více než 80 procent představují hinduisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám