Hlavní obsah

Organizátor masakru hinduistické vesnice zadržen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠRÍNAGAR

Policie v indické části Kašmíru ve čtvrtek zadržela ozbrojence, který pravděpodobně zosnoval nedávný masakr v hinduistické vesnici Nadí Marg ležící asi 54 km od Šrínagaru. Muž se podle policie jmenuje Mustafa, ale je znám také jako Arbaz Khan a Abdullah Umar. Údajně je členem pákistánské militantní skupiny Laškar-e-Toiba.

Foto: archiv Mountfield

Ilustrační foto

Článek

Ředitel kašmírské policie A. K. Suri označil zadržení Mustafy za významný průlom ve vyšetřování případu. "Měl účast na masakru hinduistů v Nadí Margu. Zorganizoval ho a naplánoval ho," uvedl Suri na tiskové konferenci v Šrínagaru. Zadržený je občanem části Kašmíru pod pákistánskou správou.

Při masakru koncem března neznámí útočníci zastřelili 24 hinduistů, z toho dvě děti a 11 žen. [celá zpráva]

Přeživší hinduisté z vesnice odešli

Ve středu 14 z 28 hinduistů, kteří v Nadí Margu přežili řádění ozbrojenců, vesnici opustilo. Úřady se je snažily přesvědčit, aby zůstali, neboť jejich odchod by byl vítězstvím násilníků. Policie obehnala vesnici ostnatým drátem, aby případným dalším útokům zabránila. Tento krok však ve vesničanech pocit bezpečí neobnovil.

Ozbrojenci plánovali další útoky

Policejní ředitel také oznámil, že skupina Laškar-e-Toiba plánovala útoky na hinduistické nacionální aktivisty a na hinduistické chrámy po celé Indii jako odplatu za smrt muslimů v loňských náboženských vzpourách v západoindickém státě Gudžarát. Na tisíc muslimů tehdy zahynulo při násilnostech, které však byly odpovědí na zapálení vlaku s hinduisty, z nichž 60 v plamenech zemřelo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám