Hlavní obsah

Husajn: K soudu mě dovlekli násilím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn tvrdí, že byl ve středu proti své vůli odvlečen k soudu z nemocnice. Tam byl hospitalizován v neděli. Jeho stav se zhoršil po několikadenní hladovce.

Článek

"To, že jsem přišel k soudu, nebyla moje volba," řekl exprezident soudci. Oblečen byl v tmavém obleku a v ruce měl korán. "Od 8. července držím hladovku," zopakoval Saddám, který vypádá velmi pohuble.

Generální prokurátor Džaafar Musáví jej v úterý obvinil, že hladovku zinscenoval, aby narušil proces a získal si pozornost médií.

Přelíčení bojkotují Husajnovi obhájci i advokáti sedmi dalších osob, které jsou s ním souzeni ve stejném procesu.

Právníci obžalovaných v úterý uvedli, že chtějí bojkotovat proces do doby, než budou splněny jejich požadavky na "spravedlivý proces" a vyšetřeny vraždy tří obhájců. Celý tým advokátů se nezúčastnil již pondělního zasedání soudu.

V procesu se projednává postup bývalé irácké vlády proti městu Dudžail, kde se v roce 1982 pokusilo Saddáma zavraždit šíitské komando. K trestu smrti pak bylo odsouzeno na 150 obyvatel města. Proces trvá od loňského října a nyní je v závěrečné fázi, v níž shrnuje své argumenty obhajoba. Saddámovi a dalším sedmi obžalovaným hrozí v případě, že budou uznáni vinnými, trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám