Hlavní obsah

Hurikán Irene má 21 obětí, nechává za sebou záplavy

• Aktualizováno

Hurikán Irene, který řádí na východním východní pobřeží Spojených států, už má na svědomí přinejmenším 21 mrtvých. Hurikán sice zeslábl na tropickou bouři, prezident Obama přesto varoval obyvatele před povodněmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irene v Connecticutu a New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP zemřelo nejméně šest lidí v Severní Karolíně, čtyři ve Virginii, čtyři v Pensylvánii, dva lidé v New Yorku, dva na Floridě a po jedné oběti v Connecticutu, Marylandu a New Jersey.

Ačkoli hurikán zeslábl na tropickou bouři, zanechal za sebou rozbouřená koryta řek. V tomto směru vystoupil i prezident Barack Obama, který varoval obyvatele USA, aby byli nadále ostražití a dali si pozor zejména na hrozící povodně. Rovněž upozornil na hrozbu výpadku elektrického proudu. Bez elektřiny se dosud ocitlo na čtyři a půl miliónu domácností a podniků.

"Mnoho Američanů je stále ve vážném nebezpečí způsobeném výpadkem proudu a záplavami," varoval Obama. "Chci, aby si lidé uvědomili, že tohle není konec," řekl dále a upozornil, že ze škod, které bouře Irene způsobila, se bude východ USA vzpamatovávat několik týdnů.

Foto: Reuters

Prezident Obama varoval před následky hurikánu.

Život se pomalu vrací do normálu

Hurikán se v sobotu prohnal přes New York, kde bylo evakuováno zhruba 370 tisíc lidí z níže položených oblastí. Ti se již mohou vracet do svých domovů. [celá zpráva]

Níže položené ulice na Manhattanu byly sice zaplaveny mořskou vodou, ale město uniklo potenciálně katastrofálním škodám, jichž se úřady před příchodem Irene obávaly. Největší strach panoval z možných rozsáhlých výpadků proudu, v bouři se tříštících oken mrakodrapů či rozsáhlých záplav.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Irene odnesl strážní věž pobřežní hlídky z Long Beach v New YorkuVideo: Reuters

Tři hlavní newyorská letiště mají být v pondělí opět v provozu, stejně jako místní metro.

Podle BBC půjdou škody, které hurikán napáchal na východním pobřeží USA, do miliard dolarů.

Foto: ČTK

Národní středisko pro hurikány v noci na dnešek uvedlo, že bouře Irene s větrem dosahujícím maximální rychlosti 80 kilometrů v hodině míří k hranici mezi USA a Kanadou, přičemž se přesouvá rychlostí 42 kilometrů za hodinu. Varování před tropickou bouří už byla vydána pro jižní pobřeží kanadských provincií Nové Skotsko a Nový Brunšvik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám