Hlavní obsah

Hurikán Dennis ztratil na síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PENSACOLA

Hurikán Dennis, který v neděli dorazil nad území Spojených států, postupně ztrácí na síle a ráno se proměnil v tropickou bouři o rychlosti 80 kilometrů za hodinu. Vyžádal si jedinou oběť na životech, když jeho okrajové větry ve Fort Lauderdale v jižní části Floridy strhly elektrické vedení.

Článek

Na Haiti a Kubě si vyžádal Dennis nejméně 32 obětí na životech. Oko oslabené bouře se dostalo na území USA kolem osmé hodiny ráno mezi Pensacolou a Navarre a zamířilo do Alabamy. "I když jsme si mysleli, že oko nás mine západně, v poslední chvíli se otočilo k severu a přešlo přímo přes Pensacolskou zátokou," uvedl starosta Pensacoly John Fogg.

Přestože v době největší síly se oko pohybovalo nad mořem, hurikán si vyžádal značné škody, neboť silné nárazy větru zasáhly oblast, kde ještě nebyly odstraněny škody po předcházejícím hurikánem Ivan. Řada oblastí byla zaplavena, jednou z nejpostiženějších obcí je St. Marks, ležící daleko od pobřeží. Přívalový déšť zaplavil celé městečko.

Přerušení dodávek elektřiny postihlo podle dosavadních zpráv asi půl miliónu lidí. Především však byla dočasně přerušena byla práce na 42 procentech těžebních věží v Mexickém zálivu.

Dennis neohrozil ani start raketoplánu Discovery. Odpočítávání začalo v neděli a NASA předpokládá, že se vznese v prvním vhodném startovním okně 13 července. 

Evakuovaní se zatím nemají vracet

Prezident George Bush vyhlásil části Floridy, Alabamy a Mississippi za oblasti postižené katastrofou. Jeho bratr, floridský guvernér Jeb, uvedl, že Florida se poučila na Ivanovi a dalších třech loňských hurikánech.

Půl miliónu lidí opustilo Floridu, a celkem bylo evakuováno 1,2 miliónu lidí z oblasti, kterou měl zasáhnout Dennis. Úřady je vyzývají, aby ještě v pondělí zůstali v místech, kam odjeli a nevraceli se. Zbylých 400 000 obyvatel Pensacoly by podle starosty Johna Fogga mělo zůstat v bytech.

"Venku je velké množství nebezpečí," uvedl starosta. I když bouře ztratila sílu, panuje nebezpečí tornád, i úrazů od stržených drátů elektrického vedení.

Ke Karibskému moři se od západního pobřeží Afriky blíží další frontální porucha, která by se mohla změnit v tropickou bouři Emily.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Dennis v Karibiku zabil už 32 lidí

Hurikán Dennis, který se přehnal přes Kubu, Haiti, Jamajku a USA zabil už 32 lidí. Desítky dalších se pohřešují. Hurikán se přehnal přes kubánské hlavní město...

Výběr článků

Načítám